Mezőgazdaság

2021.05.31. 12:00

A nedves talaj hátráltatta a szántóföldi munkálatokat

Gyors fejlődésnek indult a szántóföldi vegetáció május eleje óta.

Pap Gyula

Deszk – 2021.05.28. Traktoros szántóföldi munkák a község határában. Képen: Bálázás előkészítése. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Forrás: MW

Fotó: Karnok Csaba

A tavasz utolsó hónapjában csapadékra és melegre lenne szüksége valamennyi szántóföldi növényünknek az optimális fejlődéséhez. A megfelelő mennyiségű eső már megérkezett, az évszakhoz képest alacsony hőmérséklet azonban sajnos továbbra is hátráltató tényezőként hat. Növényeink fenológiai fázisai mintegy két héttel vannak lemaradva az ilyenkor szokásostól, és ebben számottevő változás a következő tíz napban sem valószínű – írja a met.hu agrometeorológiai elemzésében.

Marad a hűvös

– Azt mondtam legutóbb, mindig jó az eső, de most már egy kis szünet jól jönne – mondta Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – A korábbi belvizes területeket is duzzasztja a kiöntött Sajó és Hernád. Bár lágy a talaj, de óvatosan rá lehet menni, a gazdák már ismerik a módját – fejtette ki. – Így a növényvédelemben lassan utol tudjuk érni magunkat. Egyébként jelenleg a lucernát kaszáljuk melyből téli takarmány készül, amit száraz szénával és egyebekkel keverve kapnak a jószágok – ismertette a szakember.

Az előttünk álló héten is marad a változékony, az ilyenkor megszokottnál hűvösebb, csapadékosabb idő.

Gyors fejlődésnek indult a vegetáció május eleje óta. Az őszi kalászosok közül az árpa már mindenütt és a búza is egyre többfelé a kalászhányás fenológiai fázisában jár, a repce pedig a virágzás végéhez közelít, a déli tájakon el is virágzott. Előbbi növények jellemzően igen jó, dús, zöld állapotban vannak, míg a repcét jobban megviselte az áprilisi hideg.

(A borítóképen: A sok csapadék a gépeket is nehéz helyzetbe hozta)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!