Kisfaludy Program

2021.04.01. 19:30

Haladék a megvalósításra

Szeptemberig kapnak haladékot a Kisfaludy Program magánszálláshely-pályázatán elnyert támogatás felhasználására.

20201109 Győr fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld Kisfaludy porgram keretében ralakították ki a Dáma szállót. képen: Pozsonyi Beatrix - ügyvezető

Forrás: MW

Fotó: HUSZÁR GÁBOR

A koronavírus-járvány megakasztotta a Kisfaludy Programban tavaly nyáron elindított magánszálláshely-fejlesztéseket, amelyekből közel ezer elképzelés Borsod-Abaúj-Zemplénben valósulhat meg. Az eredetileg 2020 végéig felhasználható pályázati forrás elköltését a pandémiára tekintettel 2021. szeptember 30-ig meghosszabbították. Akik már befejezték a kivitelezési munkálatokat, a változástól függetlenül áprilisban megkezdhetik az elszámolást – tette közzé a pályázatot kiíró Magyar Turisztikai Ügynökség és a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.

Tavaly írták ki

A magánszálláshelyek fejlesztésére tavaly május 25-én írt ki pályázatot a Magyar Turisztikai Ügynökség a Kisfaludy2030 keretében. Az országos szinten meghirdetett 60 milliárd forintos keretösszegre a legfeljebb nyolc szobával rendelkező szálláshelyek pályázhattak. Az a szállásadói kör, amely korábban kimaradt a turizmusfejlesztési támogatásokból, így a lehetőség iránt fokozott volt az érdeklődés. A támogatásért 16 ezer vállalkozás jelentkezett, közülük végül 14 ezer vált jogosulttá a fejlesztési forrásra, amely felhasználásának feltétele az volt, hogy a vállalt beruházásokat 2020 végéig be kell fejezni.

A Kisfaludy2030 pályázat nyerteseinek rangsorában a negyedik helyen szerepelt Borsod-Abaúj-Zemplén megye. Mint tavaly augusztusban, a pályázati pénzek folyósításának kezdetekor megírtuk: a szobánként 1 millió, maximum 8 millió forint támogatásért összesen 1103 pályázó indult, 3,5 milliárd forint igényelt összeggel. A bírálatok lezárását követően végül 969 nyertes pályázattal 3,131 milliárd forinthoz jutottak a megyénkbeli szállásadók.

A döntésről közzétett támogatási lista arról tanúskodik, hogy valamennyi kistérségből akadtak nyertesek, például Tállyáról 17, Tokajból 52, Bükkszentkeresztről 12, Sárospatakról 49, Füzérből 27, Aggtelek és Jósvafő vidékéről 11. A támogatásra jogosultak számának szempontjából vezető helyre olyan idegenforgalmi központok kerültek, mint Mezőkövesd (80), Bogács (115) és Miskolc (120).

A Magyar Turisztikai Ügynökség most arról tájékoztatott: céljuk, hogy minden nyertes pályázó meg tudja valósítani fejlesztési elképzeléseit, amelyek kivitelezését a járványhelyzet miatti korlátozások és lezárások akár több hónappal is visszavethettek. Erre tekintettel a pályázatokban megjelölt beruházások befejezésére 2021. szeptember 30-ig lesz lehetőség.

Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a megvalósítást követő 90 napon belül minden pályázónak záró beszámolót kell benyújtania a támogatás felhasználásának bemutatására. Azok, akik idén március 31-ig elkészültek a vállalt fejlesztéssel, azok a változástól függetlenül áprilistól benyújthatják a beszámolóikat, amelynek részletes folyamatáról a kedvezményezettek elektronikus levélben kapnak tájékoztatást.

(A borítóképen: Egy már megvalósult fejlesztés a Kisfaludy Programban (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!