Csokigyárban jártunk

2021.02.16. 17:30

A diósgyőri csokinyulak világ körüli turnéra indulnak

Az Ön húsvéti kosarába is kerül olyan csokitojás, amely a diósgyőri csokoládégyárban készült?

Nyikes Zita

Fotó: Ádám János

Az utolsó csokinyuszik és csokitojások is legördülnek a diósgyőri csokigyár gyártósorairól. De hogyan is készülnek a boltok polcain hamarosan megjelenő húsvéti termékek? Kollégáink a Nestlé-gyárból tudósítanak.

Fő a biztonság

Szigorú belépési feltételeknek kell eleget tennünk, mielőtt beléphetünk a gyártósorok közé. Megfelelő munkacipőt, munkaruhát, láthatósági mellényt, hajhálót, maszkot, sőt még kesztyűt és füldugót is kapunk. A gyártócsarnokba való belépés előtt kézmosás, kézszárítás, majd egy utolsó pillantás a tükörbe – egyetlen hajszál sem lóghat ki a hajháló alól. A dolgozóknak az órát, gyűrűt, ékszereket is le kell venniük, mielőtt „műszakba” állnak. – Senki sem szeretne meglepetést a csokoládéban – magyarázza Helene Kovalevs­ky, a gyár igazgatója, majd a lépcsőn haladva figyelmeztet bennünket, hogy kapaszkodjunk a lépcsőkorlátba – a gyár területén a biztonság alapvető követelmény.

Édes illatok

Az első csarnok, ahová érkezünk, a csokoládé felejthetetlen illatával fogad bennünket.

– Ez az a hely, ahová minden gyermek vágyik, aki valaha olvasta Roald Dahl Charlie és a csokigyár című regényét – magyarázza nevetve Helene Kovalevsky. Ha körbenézünk, hatalmas tartályokat, fényes csöveket látunk, finom csokoládéillat lengi körbe a meleg helyiséget. Megállunk a langyos tartályok mellett, nem véletlen, hogy ilyen kellemes meleg van. Iski László, az üzem termelésvezetője a gyártási alapokat magyarázza: a figurák gyártásához elengedhetetlen a csokoládémassza megfelelő hőmérsékleten való temperálása, mert ettől függ a csokoládé állaga, roppanóssága, selymessége, íze, vagyis úgy tűnik, a tartályokban dől el a csokoládé minősége.

Húsvét és karácsony

Mielőtt továbbhaladnánk, Helene Kovalevsky elmagyarázza, hogy a diósgyőri Nestlé-üzemben két szezonra gyártanak. A húsvéti csokifigurák gyártása a napokban véget ér, és egy hathetes leállást, átállást követően tavasszal el is indul a karácsonyi termelés. A legnagyobb nyári hőségben tehát a diósgyőri csokoládégyárban mikulások, hóemberek és vidám pingvinek „öltözködnek”.

A temperálóhelyiség után a gyártóhelyiségbe lépünk, ahol a „szezon vége miatt” már nem minden sor működik. Különböző formájú figurák kerülnek le a szalagokról: csokinyulak, csokitojások és csokicsibék várják a csomagolást. Egyes berendezések akár „mesélni” is tudnának a diósgyőri csokoládégyártás múltjáról, történetéről, de vannak modern, pár éves gyártósorok is. Természetesen minden darab megkapta a megfelelő biztonsági „felszereléseket”, szinte kabinként veszik őket körbe a plexiborítások. A Covid–19 miatt egyébként a szalagok mellett ülő dolgozók között is plexi elválasztófalak állnak, mindenki maszkot visel, a dolgozókat folyamatosan tesztelik, sőt, egy-egy gyanúsnak tűnő esetben az egész műszakot elküldik PCR-tesztelésre.

Rázógép és a próbadarab

Bár egy kívülállónak egyszerűnek tűnhet, a gyártás folyamata egyáltalán nem egyszerű. Első lépésben a massza a formákba folyik, majd innen kerül az úgynevezett „rázógépre” – ez arra szolgál, hogy az üreges figurák valóban üregesek legyenek, és egyforma legyen a „csokifalak” vastagsága.

Az elkészült darabokat a rázást követően hűteni kell, sőt, ha töltelék is kerül a figurákba, újra kettéválasztják őket, megtöltik, az éleket ismét megolvasztják, majd újra összeillesztik a csokoládét.

A színes cukorkákat tartalmazó nyuszik, csibék és tojások ezt követően saját formájukban „pihennek”, hűlnek tovább, majd a megfelelő hőmérséklet elérése után továbbgördülnek, végül becsomagolva kerülnek a gyártószalagról a dobozokba.

A legtöbb formát azonban a gyártósorok nem tudják „egyedül” szépen becsomagolni, így a sor végén csomagoló asszonyok simítják fényesre a csillogó papírokat. Nem mindegy ugyanis, hogy áll a ruha a nyuszifigurákon, egy „csinosabb” darab mindenképpen kelendőbb, magyarázza Helene Kovalevsky.

Persze nem mindegyik forma alkalmas a gyártósori csomagolásra, a nagyobb csibéket például még ma is kézzel csomagolják. Ezt a munkafázist mi is kipróbálhatjuk: kettéhajtjuk a fémfóliát, beállítjuk a „csőrmagasságot”, majd piciket hajtogatva haladunk a feladattal. A mellettünk ülő szakavatott és gyakorlott kezek fél szemmel bátorítanak bennünket: talán nem is lett rossz a próbadarab.

Igazi különlegességek

Van a gyártási folyamatban egy igazi csodagép, amely emberi erővel adagolja a csokoládémasszát a formába: lábnyomásra működik. Itt minden másodperc számít, mind az adagolásban, mind a forma „rázógépre” kerülésében. De vajon honnan lehet tudni, hogy mikor kész egy forma, mikor terült el a massza egyenletes vastagságban a formán belül, és mikor szilárdult meg a figura eléggé? A „rázógépet” itt is tapasztalt munkaerő ügyeli, és ahogy Iski László magyarázza, igenis van abban logika, hogy a szupergyorsan mozgó rázóban melyik forma mikor kerül le vagy fel.

Végül egy olyan helyiségbe érkezünk, amit érdemes volt a végére hagyni. A Smarties, Kitkat, Boci és más jól ismert Nestlé húsvéti darabok mellett itt készülnek a mentával töltött After Eight figurák is, amelyek a karácsonyi szezonban a legnépszerűbbek. Kellemesen mentolos csokoládéillat kering a levegőben, ami egészen a termékkóstoló szakember birodalmáig elkísér minket…

(A borítóképen: Öntik, „rázzák”, és néhány formát kézzel csomagolnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!