Idegenforgalom

2020.06.11. 13:00

Milliárdos lehetőség a turisztikai vállalkozóknak az újrainduláshoz

Eddig nem látott fejlesztési pénzek jutnak a megye vállalkozóinak is szálláshelyek bővítésére.

Szaniszló Bálint

Forrás: Illusztráció/ÉM

Kétségtelenül az idegenforgalmi szektor az egyik legnagyobb kárvallottja a koronavírus-járványnak, ezért kiemelten fontos, hogy mihamarabb újraindulhasson a turizmus mind a kontinensen, mind itthon.

Hatvanmilliárd forint

A járvány minden bizonnyal megváltoztatja az utazási szokásainkat is. Ez a helyzet felhasználható arra is, hogy szűkebb pátriánkban népszerűsítsük a helyi, nemzetközileg vagy országosan kevésbé ismert turisztikai célpontokat. Így szélesíthetjük a kínálatot az utazni vágyók előtt, és ezzel segítjük a helyi vállalkozásokat is. Mindenki jól jár: az utazók és a vendéglátók is.

Magyarországon a turizmus közel 10 százalékkal járul hozzá a nemzeti össztermékhez, és hasonlóan magas arányban a foglalkoztatottsághoz is. Ez is alátámasztja, hogy milyen fontos a munkahelyek megvédése, a vállalkozások támogatása az idegenforgalmi és vendéglátói ágazatban. A Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. 60 milliárd forintos keretösszeggel hirdetett meg június 4-én pályázatot magán- és egyéb szálláshelyek fejlesztésére.

A pályázati lehetőség népszerűségét jelzi, hogy mindössze egy nap alatt 8800-nál több pályázat érkezett be, amelyek összességében 28 ezer szálláshelyi szoba felújítására igényelnek támogatást mintegy 27 milliárd forint értékben. Arról még nincsenek adataink, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből hány pályázó van. A lehetőség folyamatos, természetesen a keretösszeg erejéig.

Maximum nyolc szoba

Horváth Péter, a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a részletekről elmondta, hogy a vidéki kisebb szálláshelyadóknak szól a pályázat, a legfeljebb 8 szobával működő magánszálláshelyek felújítására szobánként maximum 1 millió forint nyerhető el.

„A programnak köszönhetően a magán- és egyéb szálláshelyek üzemeltetői eddig soha nem látott lehetőséget kapnak a fejlesztésre” – fogalmazott a vezérigazgató. Mint mondta, a támogatásokat az előzetes tervek szerint még a nyáron szeretnék folyósítani.

A pályázatok beadásának elősegítésére Kisfaludy-pontokat hoznak létre országszerte 20 nagyváros Tourinform irodájában és egyéb információs pontokon.

Külső, belső beruházások

A pályázatkiírók szándéka, hogy a felújításokkal csökken a magánszálláshelyek szezonalitása, és megnő az éves működési idejük.

A program révén a már meglévő szálláshelyek külső és belső megjelenésének, belsőépítészeti arculatának, minőségének fejlesztése, a szálláshelyek szobáinak és kapcsolódó helyiségeinek átalakítása, felújítása a cél. Az elnyerhető pénzzel a szálláshely-szolgáltatáshoz közvetlenül kapcsolódó eszközöket lehet beszerezni, épületet akadálymentesíteni, a fejlesztéssel érintett épületek energiahatékony működését javító megújulóenergia-rendszereket telepíteni, de lehetségesek kültéri beruházások (például parkoló, kertrendezés, játszótér, pihenőterek kialakítása, járda stb.) is.

Nem költhető az elnyert összeg forgóeszközök beszerzésére, élelmiszer-, italbeszerzés költségére, használt eszközök felújítására vagy beszerzésére vagy hiteltörlesztésre.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!