szőlő

2020.06.26. 07:00

A zöldszüret és a krízislepárlás a gyógyír a szőlőtúltermelésre

Megnyíltak a szőlőtermesztők és borászatok számára a gazdasági károk enyhítésére szolgáló lehetőségek.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

A koronavírus-járvány okozta károk enyhítése és a kontinensméreteket öltő bortúltermelési válság kezelésére több mint 9 milliárd forint támogatást biztosít az agrártárca uniós és nemzeti források felhasználásával a szőlőtermesztőknek és borászatoknak, köztük a megyénkben működőknek. Az úgynevezett zöldszüretre például június 30-áig, krízislepárlásra pedig azt követően lehet benyújtani kérelmeket.

Mint írtuk, a turizmus teljes leállása, az éttermek, szórakozóhelyek, rendezvények, szállodák zárvatartása a borfogyasztást is jelentősen mérsékelte. A kormány az EU tagállamai közül az elsők között reagált a problémára, és alakította át támogatási programját a magyar szőlőtermesztők és bortermelők koronavírus okozta kárainak enyhítésére.

Ha eladhatatlan a készlet

A krízislepárlás az eladhatatlanná vagy nehezen értékesíthetővé vált borászati termékek készleteinek csökkentését támogatja, csökkentve a borpiacon a kínálati nyomást. A párlat egyébként gyógyászati célra is hatékonyan használható. Egy liter bort 56,6 és 115 forint közötti nettó áron veszi át a lepárló. Egy termelőtől legfeljebb 2000 hektoliterre kérhető támogatás, de a támogatott mennyiség nem haladhatja meg az elmúlt három évben általa átlagosan termelt bor 50 százalékát. A támogatás összértéke 2,5 milliárd forint, amely uniós forrás.

Az agrártárca a 2019-ben bevezetett zöldszüret-támogatást kiterjesztette 2020-ra is. Az intézkedés a felesleges szőlőmennyiség kivonása mellett biztonsági hálót nyújt azon termelőknek, akik nem tudják időben elhelyezni az idei termésüket.

Támogatás igényelhető a szőlőfürtök leszedésének költségére és az emiatti bevételkiesésre. Feltétele hegyközségi tagság, illetve a nem borvidéki településen az, hogy a gazdát szőlőtermelőként tartsa nyilván a hegybíró. Az intézkedésbe vont szőlőterület méretének el kell érnie a 0,2 hektárt. A korábbi évek hozamait és az átlagos szőlőárat figyelembe véve a támogatás – kompenzációs felár nélkül – hektáronként 439 ezer és 968 ezer forint között alakul. Azon szőlőültetvények után, ahol alacsonyabb hozammal, de nagyobb cukortartalommal szüreteltek szőlőt, kiegészítő támogatás igényelhető, így a támogatási átalány maximum 900 ezer forintra is emelkedhet. A támogatási keret 5,1 milliárd forint, amely teljes egészében uniós forrás.

Hamarosan megjelenik egy újabb támogatási lehetőség is, amely kizárólag azokat a kis és közepes méretű borászatokat érinti, amelyek a saját szőlőjüket dolgozzák fel, és magas minőségű bort készítenek.

E támogatás a tokaji bortermelők számára lehet kiemelten fontos, mert az elmúlt hónapok legnagyobb bevételkiesése éppen azokat a kis és közepes méretű borászatokat érintette, amelyek zömében a gasztronómiai szektorban és helyben, közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik termékeiket.

Tavaly sokan éltek vele

Azt még nem tudjuk, idén milyen mértékben élnek a zöldszüret lehetőségével a tokaj-hegyaljai gazdák. Tavaly ilyenkor Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközség Tanácsának elnöke arról beszélt, hogy a borvidéken több mint ezer betétlapot adtak ki, amelynek értelmében 569 hektáron mintegy 63 ezer mázsányi szőlőmennyiséget takarítanak be zöldszüret formájában. Ez az ezer betétlap nem ezer gazdát takar, hiszen akinek több parcellája is van, több helyen is igényelhetett zöldszüreti támogatást. A támogatást csak az igazolt zöldszüret után lehetett felvenni, hiszen a zöldszüret nem kényszer, csak egy lehetőség.

(A borítóképen: Ez lenne a normális módja a szüretnek, de van olyan termelő, aki lemond róla)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!