munkaerőpiac

2019.12.30. 19:00

Családbarát foglalkoztatók találkoztak Miskolcon

Részmunkaidőben, rugalmas időbeosztással vagy távmunkában dolgoznak.

Nagy-Hankó Krisztina

Ideális lehetne a távmunka a kismamák számára

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Összekötőként jött létre a miskolci munkavállalók és munkáltatók között a Női Erőforrás Család és KarrierPONT másfél évvel ezelőtt. Egy olyan csatornaként működik, ami megkönnyíti a két munkaerőpiaci oldal kommunikációját, felméri igényeiket és segíti érdekérvényesítésüket. Valamennyi szolgáltatásának célja, hogy a családos nők magabiztos munkavállalóként építhessenek karriert saját szakterületükön – a foglalkoztatóik megelégedésére is. A projekt eddigi eredményeit értékelték partnereikkel együtt egy decemberben megtartott fórumon.

Egyre több cég alkalmazza

A találkozón felvetettek olyan új, jó gyakorlatokat és irányokat a nők munkaerőpiaci szerepének erősítésében, amelyek eredményesen használhatóak a részt vevő cégeknél is. Az előadások témái közt volt a családbarát munkahely gyakorlati megvalósítása és haszna. A Robert Bosch Kft. munkatársai arról számoltak be a fórumon résztvevőknek, hogy pár nappal azelőtt vehették át a családbarát foglalkoztató címet. Mindezt pedig többek között annak köszönhetik, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a kisgyermekes édesanyákra. Továbbá szó volt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkájáról, ahol egyebek mellett bántalmazott nőket és édesanyákat is segítenek.

Elhangzott az érzékenyítő előadáson, hogyan lehet felismerni a munkahelyen, ha valaki bántalmazott családtag. Zárásként a Női Erőforrás Család és KarrierPONT eddigi munkájának értékelése, eredményeinek és jövőbeni terveinek bemutatása került sorra.

Minden vonalon népszerűsítik

A miskolci központ HR-szakembereinek, mentálhigiénés kollégáinak és szociológusainak azonosak a céljai: javítani a nők munkaerőpiaci helyzetén; meggyőzni a munkaadókat arról, hogy a nők a család mellett kiváló munkát tudnak végezni részmunkaidőben, távmunkában, alkalmi munkásként, vállalkozóként vagy más atipikus foglalkoztatási formában. Rendszeresen tartanak olyan eseményeket, ahol a szakemberek találkoznak és megvitathatják, miért fontos az, hogy támogassák a kisgyermekes szülőket vagy a gyermekvállalás előtt álló munkavállalókat. Illetve ha már kisgyermekes szülők, akkor hogyan lehet az atipikus foglalkoztatás irányába mozdulni a munkáltatóknak. Ez a fórum is azért jött létre, hogy ezt népszerűsítsék – foglalta össze Szőllősi Andrea HR-munkatárs. Kerekasztal-beszélgetések alkalmával és az állásbörzék esetében is arra figyelnek, hogy olyan foglalkoztatót hívjanak meg, akinél már vannak ilyen jó gyakorlatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!