Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.11.20. 16:15

Kinyíltak a modern gyárak

Harmadik alkalommal mutatták meg magukat a gyárak az érdeklődőknek.

Tajthy Ákos

Fotó: Kozma István

Hetvenkét gyár, tizenkét szektor, minden megyében izgalmas, interaktív programok – ez volt számokban az idei Modern Gyárak Éjszakája. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium idén már harmadik alkalommal rendezte meg a programot, melyen ezúttal is a hazai okosgyárak és nemzetközileg is versenyképes ipari üzemek minden érdeklődő számára bepillantást engedtek mindennapi működésükbe.

Ezek a hazai üzemek a legkorszerűbb technológiával működnek és a nemzetközi piacon is versenyképesek. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen öt gyáregység – a miskolci Hagyó Kft., a szikszói Hell Energy Magyarország Kft. töltőüzeme és ugyanennek a cégnek a Quality Pack-egysége, a Szerencsi Bonbon Kft. és a sárospataki Ferro Tools Zrt. – nyitotta meg kapuit.

Sokakat érdekelt

A programokra hatalmas volt az érdeklődés, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy bár a program csak pénteken délután négy órakor kezdődött, a rendezvény honlapjának tanúbizonysága szerint megyénkben négy óra előtt tíz perccel már csak a miskolci és a sárospataki helyszíneket volt módjuk látogatni azoknak, akik korábban nem regisztráltak. A miskolci és a szikszói program Perényi Zsigmond, az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár érdeklődését is felkeltette, aki még a kezdés előtt a Hellnél és a Hagyó Kft.-nél is látogatást tett.

A Hell Energy szikszói töltőüzemében idén is több turnusban fogadtak látogatókat a Modern Gyárak Éjszakáján. Majdnem kétszázan nézhették meg, hol és hogyan készülnek a cég energia- és üdítőitalai.

Az érdeklődők működés közben láthatták a modern gyártósort, és saját szemükkel győződhettek meg róla, hogy milyen alapanyagokból és milyen gyártástechnológiával készülnek a termékek.

Államtitkári vizit

Elhangzott, a nyáron átadott negyedik töltősorral kiegészülve naponta hétmillió termék készül a szikszói gyárkomplexumban, amelynek döntő része alumínium­dobozba kerül, amit szintén a szikszói telepen gyártanak. A vállalat a tavalyelőtt átadott alumíniumitaldoboz-gyárával – a környezetszennyezés egyik legfőbb okának számító PET-tel szemben – elkötelezte magát a teljesen újrahasznosítható alumíniumcsomagolás mellett, és az elmúlt öt évben mintegy kilencvenöt százalékra növelte az aludobozos termékek arányát a portfóliójában, amelyet az elkövetkezendő pár évben csaknem száz százalékra emel.

 

Az energiaital-gyártó céget követően Perényi Zsigmond megtekintette a miskolci Hagyó Kft. gyárát is.

A húsz évvel ezelőtt alakult cég létrejötte óta élelmiszeripari berendezések és technológiák fejlesztésével, gyártásával és installálásával foglalkozik. A cég 2018-ban elnyerte a Borsod-Abaúj-Zemplén megye Év vállalkozója díjat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!