Helyi gazdaság

2017.02.21. 16:01

Kötelező a törzstőke 3 millió forintra emelése

Borsod-Abaúj-Zemplén - Fontos változásokra kell figyelni a korlátolt felelősségű társaságoknál.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Fontos változásokra kell figyelni a korlátolt felelősségű társaságoknál.

A jogszabályi előírások miatt 2017. március 15-ig valamennyi kft. köteles törzstőkéjét felemelni legalább 3 millió forintra. Természetesen ez a változás azokat a kft.-ket érinti, amelyek törzstőkéje nem éri el ezt az értéket. Korábban ugyanis 500 ezer forint törzstőkével lehetett alapítani korlátolt felelősségű társaságot. 2017. március 15-től azonban ezen társaságok minimális törzs­tőkéje 3 millió forint.

Tizennégyezer a megyében

Dr. Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék sajtószóvivője elmondta, a változás bejegyzésére vonatkozó kérelmet – ha más módosítás nincs – jogi képviselő közreműködésével, elektronikusan kell előterjeszteni a cégbíróságon, ez az eljárás illeték- és közzétételidíj-mentes. Megyénkben körülbelül 14 ezer kft. működik, ebből olyan 2800 még nem rendelkezett a törzs­tőkeemelésről.

A változásról tehát a cégnek március 15-ig kell dönteni, ezt követően pedig a kérelmet a bíróságon legkésőbb 2017. április 14-ig kell benyújtani.

Azok a bejegyzett korlátolt felelősségű társaságok, amelyek nem tudnak megfelelni ezen új kritériumnak, dönthetnek úgy is, hogy át­alakulnak, például betéti társasággá. Ebben az esetben a kérelmet 2017. május 14-ig kell előterjeszteni.

Felügyeleti eljárás

Azok ellen a kft.-k ellen, akik nem teljesítik a törvényi előírást, a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez.

De nem csak a korlátolt felelősségű társaságoknak kell figyelniük erre a határidőre, hiszen további előírás, hogy valamennyi kft. és rt. köteles alapító okiratát összhangba hozni az új szabályokkal, és hatályosítani az új Ptk-nak megfelelően. Ehhez pedig meg kell vizsgálniuk az alapító okiratukat, szükség esetén azt módosítani.

Célszerű ezért minél hamarabb a jogi képviselőhöz fordulni, a szükséges döntéseket meghozni és a kérelmet benyújtani.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!