Helyi gazdaság

2016.12.02. 13:42

Atlantában és Houstonban tárgyalt Szabó László az üzleti lehetőségekről

Washington - A georgiai Atlantában és a texasi Houstonban folytatott gazdasági tárgyalásokat Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Az MTI-nek elmondta, látogatásának célja az volt, hogy feltérképezze, Washingtonon és New Yorkon kívül még hol és milyen kedvező üzleti lehetőségek kínálkoznak hazánk számára.

Washington - A georgiai Atlantában és a texasi Houstonban folytatott gazdasági tárgyalásokat Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Az MTI-nek elmondta, látogatásának célja az volt, hogy feltérképezze, Washingtonon és New Yorkon kívül még hol és milyen kedvező üzleti lehetőségek kínálkoznak hazánk számára.

"A magyar kis- és középvállalkozásokat szeretnénk exportlehetőségekhez juttatni, emellett szeretnénk tudományos együttműködéseket kezdeményezni amerikai egyetemekkel, és szeretnénk látni azt is, hogy a magyar technológiák hogyan illeszkednek az amerikai infrastruktúrába, valamint hogy azok a sikeres magyar exporttermékek, amelyek a világ többi részén már bizonyították versenyképességüket, vajon megállják-e helyüket itt, Amerikában is" - tájékoztatta háromnapos tárgyalássorozatáról az MTI-t Szabó László.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok - mint Németország után a második legnagyobb befektető - Magyarország számára hihetetlenül fontos, és hazánk szeretné tovább erősíteni ezt a vezető pozíciót. "S éppen azzal szeretnénk ezt jelezni, hogy olyan szövetségi államokba is elmegyünk, ahol eddig nem volt annyira intenzív az együttműködés" - szögezte le az államtitkár.

Emlékeztetett egyúttal arra is, hogy az Egyesült Államok 1700 vállalattal van jelen Magyarországon, ezek 93 ezer embert foglalkoztatnak, és eddig körülbelül 18 milliárd közvetlenül befektetett tőke érkezett onnan hazánkba. "Szeretnénk, hogy ez tovább bővüljön és erősödjék, és bízunk abban, hogy az Egyesült Államokban most beköszöntő politikai változások még nyitottabbá teszik az országot az együttműködésre hazánkkal" - szögezte le a külgazdasági és külügyi tárca parlamenti államtitkára.

Arra a kérdésre, hogy miért éppen Georgiát és Texast, a két nagy déli szövetségi államot választotta, kifejtette: ezekkel az államokkal eddig nem volt erős a gazdasági kapcsolat, pedig mindkét államban fontos a mezőgazdaság, amely Magyarország egyik erőssége.

Georgia államban Szabó László találkozott a mezőgazdasági hivatal elnökével is. "A magyar termékeknek a feldolgozottsága még nem elég jó, tehát van mit tanulnunk, és van hová fejlődnünk" - jegyezte meg, de hozzátette: a minőségi termékeknek jó piaca lehet Georgia. Atlantai tárgyalásain ezért partnereivel áttekintette, milyen területeken és hogyan lehetne együttműködni. Mint elmondta: leginkább az élelmiszer-feldolgozásban lát lehetőségeket, kivált, mert a magyar mezőgazdasági termékek minősége tényleg remek és világszínvonalú. Az államtitkár megemlítette a magyar kereskedőház nagyon komoly, prémium kategóriájú termékcsaládját, amelyet korábban már be is mutattak az Egyesült Államokban. "A termékcsaládhoz tartozik csokoládé, libamáj, szilvalekvár és sok olyan speciális magyar termék, amelyet más országok nem igazán tudnak előállítani ilyen minőségben" - tette hozzá.

Külön örömként és büszkeségként említette, hogy Texasba néhány héten belül megérkezik az első magyar mangalicahús-szállítmány is, ez - mint hangsúlyozta - hatalmas áttörés lesz. "Különösen jó érzés, hogy - hosszú évek előkészítő munkája után - sikerült betörnünk az amerikai sertéshúspiacra" - emelte ki Szabó László.

Elmondta azt is, hogy egyelőre ugyan csupán Atlantában és Houstonban tárgyalt, de mindkét helyen megígértették vele, hogy visszatér. "Sok kaput sikerült kinyitni, s most majd üzleti fórumokat szeretnénk szervezni, hogy amerikai és magyar üzletemberek leülhessenek közös asztalhoz, megvitatni a lehetőségeket" - tájékoztatta az MTI-t.

Arra a kérdésre, hogy meglátása szerint az új amerikai elnök hivatalba lépése után könnyebb lesz-e Magyarországnak gazdasági szereplőként is jelen lennie az Egyesült Államokban, Szabó László kifejtette: "szerencsére, amikor a politikai súrlódások nagyon nyilvánvalóak voltak, az üzleti szereplők akkor is megtalálták számításaikat Magyarországon. A rendszerváltás óta gyakorlatilag töretlenül fejlődik az amerikai cégek befektetése Magyarországon. Én úgy érzem, hogy az üzlet gyakran okosabb a politikánál."

Az államtitkár mindazonáltal leszögezte: mindenképpen ígéretes, hogy Donald Trump megválasztott amerikai elnök nagy szimpátiával viseltetik Magyarország iránt, és komolyan értékeli azt, amit az elmúlt hat évben a magyar gazdaságpolitika elért. "Remélem, hogy ez a nyitottság irántunk és az elismerés még erőteljesebbé teszi majd az együttműködésünket" - hangsúlyozta Szabó László.

Csütörtökön, elutazása előtt az államtitkár még részt vett a tiszteletbeli konzulok szokásos évi tanácskozásán is, s elmondta, hogy részükről is rendkívüli érdeklődést tapasztalt a magyar gazdasági eredmények iránt, s lenyűgözte őket is, hogy a magyar gazdaság 2015-ben - az exporttal, a kereskedelmi többlettel, a munkanélküliség leküzdésével - gyakorlatilag minden csúcsot megdöntött.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!