Helyi gazdaság

2013.06.10. 15:31

Orvosi műszereket gyártó magyar-egyiptomi cég új üzemét adta át Szijjártó Péter

Kairó/Budapest, 2013. június 10., hétfő (MTI) - Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára adta át hétfőn Egyiptomban a 60 százalékban magyar, 40 százalékban egyiptomi tulajdonú, orvosi műszereket gyártó DispoAmecor második üzemegységét.

Kairó/Budapest, 2013. június 10., hétfő (MTI) - Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára adta át hétfőn Egyiptomban a 60 százalékban magyar, 40 százalékban egyiptomi tulajdonú, orvosi műszereket gyártó DispoAmecor második üzemegységét.

Az államtitkár az MTI-nek telefonon elmondta: az új gyáregység üzembe helyezésével évente 18 millió infúziós szettet gyárt majd a cég, amely egyszer használatos, steril egészségügyi eszközök, infúziós és transzfúziós szettek előállításával foglalkozik.

A keleti nyitás gazdaságpolitikai stratégiájával összhangban a beruházást 5,5 millió eurós Eximbank-hitel segítette - tette hozzá Szijjártó Péter.

A magyar politikus Egyiptomban tárgyalt Hatem Szaleh külkereskedelmi és ipari miniszterrel, Hatem Szeif el-Nesszerrel, az európai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettessel és Nivin El Shafei befektetési miniszterhelyettessel is.

A megbeszéléseken megállapodtak, hogy a jelenleg 142 millió dolláros magyar-egyiptomi kereskedelmi forgalmat legalább 200 millió dollárra növelik.

Az együttműködés lehetőségei között említették a járműgyártást, amelyről Szijjártó Péter elmondta: egy magyar cég 25 millió eurós keretszerződéssel rendelkezik az egyiptomi vasúttársaság járműállományának felújításában való részvételben. Ezt az együttműködést azonban még tovább szeretnék bővíteni a jövőben.

A vízgazdálkodás is szóba került, Egyiptomnak ugyanis komoly kihívással kell szembenéznie a jövőben, mert Etiópia egy gát építésével csökkenteni fogja a Nílusban érkező víz mennyiséget. A magyar és az egyiptomi fél ezért megállapodott, hogy a Magyar Vízipari Klaszter delegációja hamarosan az észak-afrikai országba érkezik, ahol a magyar szakemberek felmérik a vízügyi helyzetet, és javaslatot tesznek a műszaki megoldásokra.

Az államtitkár emellett jelezte, hogy a már említett orvosiműszer-gyártás mellett a mezőgazdasági együttműködés is bővülhet Magyarország és Egyiptom között, ugyanis megsokszorozódhat az Egyiptomba irányuló magyar szarvasmarha- és szárnyasexport.

Végül megegyeztek abban, hogy megindítják a tárgyalásokat egy felsőoktatási ösztöndíjcsere-programról, amelynek keretében százas nagyságrendben érkezhetnek hallgatók egymás országába - zárta tájékoztatását Szijjártó Péter.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!