Helyi gazdaság

2013.05.10. 09:22

Szatmáry Kristóf: az EU-s támogatások 60 százalékát gazdaságfejlesztésre akarja fordítani a kormány

Kiskunfélegyháza, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - Az Európai Unió 2014-ben induló pénzügyi ciklusában a támogatások 60 százalékát akarja a magyar kormány gazdaságfejlesztésre fordítani - mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára csütörtökön Kiskunfélegyházán.

Kiskunfélegyháza, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - Az Európai Unió 2014-ben induló pénzügyi ciklusában a támogatások 60 százalékát akarja a magyar kormány gazdaságfejlesztésre fordítani - mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára csütörtökön Kiskunfélegyházán.

A kis- és közepes vállalkozások számára nagy lehetőséget jelent az évente 600 milliárd forintot megközelítő gazdaságfejlesztésre fordítandó összeg - hangsúlyozta az államtitkár a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület rendezvényén, ahol a kis- és közepes vállalkozások támogatási lehetőségeiről tartott előadást.

Szatmáry Kristóf összehasonlításképpen elmondta: az ebben az évben záruló, hétéves uniós pénzügyi ciklusban a támogatások mindössze 15-20 százalékát fordították gazdaságfejlesztésre.

Hangsúlyozta: a hazai piacra termelő vállalkozásokat jobban megviselte a gazdasági válság, így a GDP-n belüli részesedésük 2009 és 2011 között 56,3 százalékról 55,1 százalékra esett vissza. Nettó árbevételen belüli részesedésük 60,8 százalékról 58,3 százalékra csökkent.

Szatmáry Kristóf a vállalkozások szempontjából fontosnak nevezte azt, hogy az állam mit biztosít, a termelést hogyan tudják megszervezni például hitelek nyújtásával, valamint hogyan tudnak piacot találni. Az államtitkár szerint a magyar kormány eddig is segített a vállalkozásoknak, például az adórendszer átalakításával, de további támogatásokat tervez, mert a nemzetgazdaság számára fontos, hogy a hazai vállalkozások megerősödjenek.

Keskeny Ernő volt moszkvai magyar nagykövet, a FÁK országokkal történő kapcsolattartásért felelős miniszteri biztos előadásában hangsúlyozta: Magyarország az Európai Unió és a NATO tagjaként óriási lehetőségeket lát a keleti piacokon, befektetőket is vár a Távol-Keletről, elsősorban Kínából, valamint a FÁK országaiból és az arab országokból is.

Nyugati zászló alatt keleti szélben vagyunk - fogalmazott, hozzátéve: az előrelépéshez jó politikai kapcsolatokra van szükség, amelynek érdekében nagy előrelépést tett az Orbán-kormány.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület tiszteletbeli elnöke, a keleti nyitás politikájáról és a haszonelvű politizálásról beszélt rövid hozzászólásában.

Megfogalmazása szerint a keleti nyitáshoz vannak kulcsok, zárak és ezek nyitásához szükséges eszközök. Kulcs a minőségi munka és a bizalom, valamint a rokontudat, amely bizalmi tőkét jelent Közép-Ázsiában - mondta.

Lezsák Sándor szerint vannak politikai zárak, amelyek lehetetlenné teszik egyes országokkal a kapcsolatteremtést, de a zárak közé sorolta a korábbi rossz reflexeket is.

Kiskapunak nevezte a politikus a testvérvárosok kapcsolatrendszerét, amelyet szerinte nem hasznosítanak kellőképpen, valamint a kulturális kapcsolatrendszert, a nagykaput pedig az országok közötti kapcsolat jelenti.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!