Helyi gazdaság

2013.05.09. 08:25

Londoni elemzők: a rezsicsökkentés fontos tényezője a fogyasztói hangulat javulásának

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2013. május 8., szerda (MTI) - Az áprilisban mért kisebb visszaeséstől eltekintve tavaly október óta emelkedik a magyar fogyasztói bizalmi index, és ennek egyik fontos tényezője a közműdíjak csökkentése - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

London, 2013. május 8., szerda (MTI) - Az áprilisban mért kisebb visszaeséstől eltekintve tavaly október óta emelkedik a magyar fogyasztói bizalmi index, és ennek egyik fontos tényezője a közműdíjak csökkentése - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó közgazdászai befektetőknek összeállított elemzésükben a továbbra is gyenge magyar munkaerőpiaci helyzetet és az ingatlanárak csökkenését nevezték a fogyasztást terhelő két fő kockázatnak.

A ház szerint ugyanakkor a folytatódó közműdíj-csökkentések eredményeként 2014-re várhatóan megáll a fogyasztási kiadások visszaesése, hacsak a német gazdaság esetleges recessziója miatt nem éri jelentős "munkanélküliségi sokk" a magyar gazdaságot.

A Bank of America-Merrill Lynch szakértői szerint a magyar gazdaságban a fogyasztói bizalmi index a kiskereskedelmi szektor teljesítményének legpontosabb indikátora; esetenként 2-6 hónappal jelzi előre az értékesítési fordulópontokat. Mivel a magyar gazdaság továbbra is recesszióban van, és az üzleti bizalmi mutatók stagnálnak, a cég londoni elemzői szerint "rejtélyesnek tűnik" a fogyasztói bizalomban mért fordulat.

A ház szerint azonban a magyar háztartások hangulatának javulásában fontos szerepe van közműdíjak csökkentésének, különös tekintettel arra, hogy az árcsökkentéseket - jóllehet csak januártól léptek életbe - már tavaly ősz végén bejelentették.

A szakértők felidézték, hogy a kormányzati tervekben felmerült akár 30 százalékig terjedő közműdíj-csökkentés lehetősége is.

Úgy vélik, várhatóan erőteljes további hatást gyakorolna a fogyasztói hangulatra és a vásárlóerőre egy ekkora mértékű árcsökkentés olyan szolgáltatási javak esetében, amelyek iránt rugalmatlan, vagyis az árváltozásokra kevéssé reagáló a háztartási szektor kereslete.

A cég szakelemzői szerint a magyarországi magánszektor alapszintű pénzügyi mérleghelyzetében több szempontból is érzékelhető javulás ment végbe, a háztartások adósságállománya 2012 végéig a hazai össztermék (GDP) 31,5 százalékára csökkent az egy évvel korábbi 38,4 százalékról, GDP-arányos nettó pénzügyi vagyonuk pedig elérte az 57,3 százalékot, ami a legmagasabb ráta az utóbbi tíz évben.

A BofA Merrill Lynch Global Research elemzői hagyományosan a legderűlátóbbak között vannak a City elemzői közösségén belül a magyar gazdaság kilátásait illetően; a magyar gazdaság teljesítményére adott előrejelzésüket nemrégiben még javították is.

Minap ismertetett, felülvizsgált prognózisukban közölték: az általuk eddig várt 0,3 százalékos idei egész évi GDP-visszaesés helyett most már 0,4 százalékos növekedéssel számolnak 2013-ban Magyarországon.

A ház szakértői szerint a felülvizsgálatot a magyar háztartások fogyasztási kilátásainak javulása, a gépjárműexport várható felfutása és "kisebb mértékben" a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghirdetett növekedésösztönző intézkedéscsomag indokolta.

A cég londoni elemzői közölték: az MNB-kezdeményezés nyomán még nagyobb biztonsággal tartják fenn azt az előrejelzésüket, hogy a magyar gazdaság 2014-ben már 2,6 százalékkal növekedhet, a gyenge európai gazdasági környezet ellenére is.

A Bank of America-Merrill Lynch javított magyarországi prognózisában szereplő idei növekedési előrejelzés azonban egyelőre jelentősen eltér a szélesebb londoni elemzői konszenzustól, amely az euróövezet gyengülő kilátásai miatt csaknem egyöntetűen stagnálást, illetve több nagy citybeli ház esetében 2013-ra is még visszaesést valószínűsít a magyar gazdaságban.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a minap közölték, hogy az eddigi prognózisukban szereplő 0,2 százalékról 0,6 százalékra rontották az euróövezeti gazdaság idei egész évi átlagos visszaesésére vonatkozó becslésüket.

Ennek nyomán a cég elemzői a magyar gazdaságban az eddig általuk várt 0,5 százalékos GDP-mínusz helyett most már 0,7 százalékos visszaeséssel számolnak 2013 egészében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!