Helyi gazdaság

2013.02.06. 18:50

NFH: a közműszolgáltatók törvénysértő eljárását sok esetben csak a hatósági fellépés akadályozza meg

Budapest, 2013. február 6., szerda (MTI) - A közműszolgáltatók törvénysértő eljárását - ami nemcsak a szolgáltatás kikapcsolásakor, hanem az újraindításkor is jelentkezhet - sok esetben a szigorú hatósági eljárás akadályozza meg - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szerdán.

Budapest, 2013. február 6., szerda (MTI) - A közműszolgáltatók törvénysértő eljárását - ami nemcsak a szolgáltatás kikapcsolásakor, hanem az újraindításkor is jelentkezhet - sok esetben a szigorú hatósági eljárás akadályozza meg - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szerdán.A közlemény szerint a földgáz-szolgáltatás tekintetében a törvény csak akkor teszi lehetővé a kikapcsolás kezdeményezését, ha a lakossági fogyasztó fizetési késedelme meghaladta a 60 napot, nem vezetett eredményre a fogyasztó által kezdeményezett egyeztetés a fizetési haladékról. A földgázkereskedőnek kétszer kell értesítenie a fogyasztót a tartozásról, a kikapcsolás lehetőségéről, ebben fel kell hívnia a figyelmet a teendőkre szociális rászorultság esetén, valamint az előre fizetős mérő felszerelésének lehetőségére.

A jogellenes kikapcsolás esetén a fogyasztót ért vagyoni hátrány - például a visszakapcsolási díj megfizetése - súlyosbító körülmény a hatósági eljárásban, és a szolgáltatónak kötbérfizetési kötelezettsége is van a fogyasztó felé - írja közleményében az NFH.

A tapasztalatok szerint mivel a 60 napot meg nem haladó tartozás miatti kikapcsolás nem egyedi eset, a hatóság a jövőben is szigorú szankciókkal fogja sújtani a jogszabályi rendelkezéseket be nem tartó szolgáltatókat, a fogyasztókat pedig a jogos igények érvényesítésére biztatja - hangsúlyozza közleményében az NFH.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!