Helyi gazdaság

2013.02.07. 17:39

Mesterházy: az MSZP támogatja a rezsicsökkentést, de fenntarthatóbb módot javasol

Pécs, 2013. február 7., csütörtök (MTI) - Az MSZP és a párt parlamenti frakciója támogatja a Fidesz-KDNP rezsicsökkentésre vonatkozó intézkedéseit, de hosszabb távra egy az árszabályozásnál fenntarthatóbb programot javasol a lakosság terheinek könnyítésére - mondta Mesterházy Attila csütörtökön Pécsett.

Pécs, 2013. február 7., csütörtök (MTI) - Az MSZP és a párt parlamenti frakciója támogatja a Fidesz-KDNP rezsicsökkentésre vonatkozó intézkedéseit, de hosszabb távra egy az árszabályozásnál fenntarthatóbb programot javasol a lakosság terheinek könnyítésére - mondta Mesterházy Attila csütörtökön Pécsett.Az MSZP elnöke a szocialista országgyűlési frakció kétnapos kihelyezett ülése utáni sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a párt a mostani válsághelyzetben minden, a megélhetés költségeit csökkentő döntést támogat, ugyanakkor olyan javaslatok kidolgozásába kezdett, amelyek figyelembe veszik a rászorultságot, továbbá a gazdasági, a foglalkoztatási, a környezetvédelmi szempontokat is.

Mesterházy Attila utalt rá, hogy az emberek minden negyedik forintjukat a rezsire kénytelenek költeni, és 300 ezer fogyasztónál az elmaradások miatt már fel kellene függeszteni a szolgáltatást. "Ez a helyzet a kormány rossz gazdaságpolitikája és perverz társadalompolitikája miatt állt elő. A megszorítások, az embereket terhelő adók növekedése mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar családok egyre nehezebben fizetik a megélhetés költségeit" - fogalmazott a pártelnök.

A politikus leszögezte: amellett, hogy a szocialisták támogatják a rezsicsökkentést, a kormány mostani, árcsökkentésre épülő megoldása nem jó, mert véges, hosszú távon nem oldja meg a problémákat. "A legszegényebbeknek nem segít kellő mértékben, a gazdagabbaknak több támogatást ad, s nem megfelelően differenciált, mert például a szénnel, fával fűtők kimaradnak a kedvezményezettek köréből" - fejtette ki.

Mesterházy Attila elmondta, hogy az MSZP egy hónapon belül előterjeszti a fogyasztói és a szolgáltatói szektort is érintő rezsicsökkentésre vonatkozó javaslatait. A fogyasztói területen szorgalmazni fogják az épületek hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét, az egyedi fűtésmérők beszerelését, a hőtermelő berendezések korszerűsítését, a hagyományos izzók energiatakarékossá cserélését. A szolgáltatók tekintetében több megújuló energiát hasznosító erőművet és a meglévő rendszerek, hálózatok fejlesztését kívánják.

Számításaik szerint ezzel hosszú távon akár 40-60 százalékos költségmegtakarítást is el lehetne elérni, a kivitelezések pedig az alapanyaggyártóknak, a hazai kis- és középvállalkozásoknak adnának munkát, növelnék a termelést, javítanák a foglalkoztatást.

"A program célcsoportja mindenki, a költségeket a szén-dioxid-kvóták értékesítéséből befolyt pénzből, európai uniós forrásokból és kedvezményes hitelkonstrukciókból lehetne fedezni. A program az állam és a fogyasztó partnerségén alapulna, az önkormányzatoknak nem kellene forrással beszállniuk" - mondta Mesterházy Attila.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!