Helyi gazdaság

2013.02.25. 15:51

Ellenzéki egyeztetés - Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését sürgették

Budapest, 2013. február 25., hétfő (MTI) - Az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának mielőbbi csökkentését sürgették hétfőn az agrártárgyú ellenzéki egyeztetésen.

Budapest, 2013. február 25., hétfő (MTI) - Az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának mielőbbi csökkentését sürgették hétfőn az agrártárgyú ellenzéki egyeztetésen.

Az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt megbeszéléséről a szocialisták közleményben tájékoztatták az MTI-t. Ebben az elszegényedő lakosság helyzetének javítása, illetve a feketegazdaság visszaszorítása érdekében sürgetik az áfacsökkentést, hangsúlyozva, hogy az nem halasztható a kormányváltásig.

A baloldali pártok ismertették: programjuk középpontjában a vidéki foglalkoztatás növelése áll, a közös uniós agrárpolitika forrásait vállalkozás- és infrastruktúrafejlesztésére, a vidéki életminőséget javító feltételek megteremtésére fordítanák. Véleményük szerint a gazdasági környezet javításával érdemben növelhető az agrár- és élelmiszertermelés, az elmaradott vidéki területek tőkevonzó képessége.

Közleményükben elítélik "az agrárkamara erőszakos kormányzati megszállását" és az Orbán-kormány "minden erkölcsi normát nélkülöző" föld-bérbeadási gyakorlatát, hangsúlyozva, hogy folyamatosan nyomon követik a megkötött bérleti szerződésekben foglalt üzleti tervek teljesülését.

Javasolják a szociális szövetkezetek létrehozásának támogatását, továbbá egy olyan földtörvény kidolgozását tartják szükségesnek, amely preferálja az állattenyésztést, a kertészetet, a vetőmagtermelést és az öntözés fejlesztését, segít megtartani a mintegy százezer mezőgazdasági munkahelyet, sőt hozzájárul a vidéki foglalkoztatás bővítéséhez.

A szocialista párt által kezdeményezett ellenzéki megbeszélések január elején indultak közjogi kérdések megtárgyalásával. Azóta gazdasági, oktatási, kül- és nemzetpolitikai, foglalkoztatáspolitikai és szociális kérdésekről is egyeztettek már. Az MSZP 19 témát javasolt a várhatóan március végéig tartó tárgyalássorozatra.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!