Helyi gazdaság

2013.02.12. 11:16

A kukorica a legtöbb, de a napraforgó fizet jobban

Debrecen - A mezőgazdaság hullámvölgyei ellenére minden terményt el tudnak adni.

Debrecen - A mezőgazdaság hullámvölgyei ellenére minden terményt el tudnak adni.Ebben az évben is főként kukorica, napraforgó, zöldségfélék, kalászosok kerülnek a földbe, a máktermesztés lehetőségei szélesednek, mintegy 1000 hektáron termesztenek majd mákot is. Bár még több mint egy hónap van a mezőgazdasági munkák indulásáig, úgy tűnik, van remény arra, hogy egy elfogadható állomány érkezik a tavaszba, amit a talaj állapotától függően, műtrágyázással, tovább lehet majd javítani – mondta Kiss Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője. Mint mondta, a megye mintegy 330 ezer hektár szántóterületéből 100 ezer hektáron van őszi vetés, 230 ezer hektár pedig tavaszi vetésre vár, ebből 20 ezer hektáron zöldségféléket termesztenek majd.

A megye növénytermesztésének portfóliója nem változott jelentősen az elmúlt években, a kukorica mellett a napraforgó és a mák is egyre nagyobb súllyal szerepel az eladási listán. - Persze, mindig az a fő kérdés, mi mennyiért értékesíthető, mi éri meg a gazdának. A globalizáció hatásai erőteljesen érezhetőek a mezőgazdasági termények piacán is – tette hozzá Kiss Zoltán.

HBN-KER

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!