Helyi gazdaság

2013.01.28. 10:16

Újratelepítési jogot igényelhetnek a szőlészek

Debrecen - A fizetendő összeg hektáronként 150 ezer forint, ami adott esetben 20 ezer forintig mérséklődhet.

Debrecen - A fizetendő összeg hektáronként 150 ezer forint, ami adott esetben 20 ezer forintig mérséklődhet.A Magyar Agrárkamara felhívja a szőlészek figyelmét, hogy január 14-től április 30-ig nyújthatják be újratelepítési jog vásárlására irányuló kérelmeiket. A fizetendő összeg hektáronként 150 ezer Ft, ami a csökkentő tényezők figyelembe vételével 20 ezer Ft-ig mérséklődhet.

Mikor jár?

Újratelepítési jog az árutermő borszőlő ültetvény engedélyezett kivágásával keletkezik. A jog a kivágott ültetvénnyel megegyező nagyságú területre vonatkozik, jogosultja természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet is lehet. A jogosult újratelepítési jogát annak időbeli hatályán belül bármely magyarországi, használatában vagy tulajdonában lévő, szőlőültetvény telepítésére alkalmas földrészleten felhasználhatja, illetve másra is átruházhatja.

A kivételek

Vásárláskor ellenértéket csökkentő tényezőként az alábbiakat veszi figyelembe az MVH: a vásárlási kérelemhez csatolthegybírói igazolás alapján a kérelmező egységes szerkezetű ültetvényből kivágott szőlőültetvény helyén telepít újra; a kérelmező I. termőhelyi kataszteri osztályba sorolt területről származó újratelepítési jogot igényel; a vásárolni kívánt joggal betelepítendő terület nagysága meghaladja a tizenötezer négyzetmétert; a kérelmező vállalja, hogy a vásárlást követő borpiaci év végéig elvégzi a telepítést; a kérelmező rendelkezett 2010. július 31-ig hatályos jog alapján kiállított, ezen időpontban hatályát vesztő telepítési engedéllyel, amelyet nem használt fel, így a telepítési kérelemhez újratelepítési jogot kíván vásárolni, és a vásárlási kérelemhez mellékeli a lejárt telepítési engedély másolatát.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!