Helyi gazdaság

2013.01.25. 16:00

Idén is a kiskereskedelmi forgalom csökkenésére számítanak a szakértők

Budapest, 2013. január 25., péntek (MTI) - Az idén sem számítanak érdemi fordulatra a szakértők, a várakozások szerint kisebb mértékben, de tovább csökken a kiskereskedelmi forgalom. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az európai tendenciának megfelelő a magyar kiskereskedelem alakulása.

Budapest, 2013. január 25., péntek (MTI) - Az idén sem számítanak érdemi fordulatra a szakértők, a várakozások szerint kisebb mértékben, de tovább csökken a kiskereskedelmi forgalom. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az európai tendenciának megfelelő a magyar kiskereskedelem alakulása.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki jelentése szerint tavaly novemberben 4,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi értékesítés volumene az egy évvel korábbihoz képest. Ebben most is az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, a bútor- és műszakicikk-üzletek, valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk üzletek eladásainak visszaesése volt meghatározó. A kiskereskedelmi forgalom tavaly az első tizenegy hónapban 2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.

A várakozásokat meghaladó mértékben, 4,1 százalékkal csökkentek a kiskereskedelmi eladások novemberben az előző évihez, 0,4 százalékkal az előző hónaphoz képest - hívta fel a figyelmet Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője. Az élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma 2 százalékkal csökkent, egy hónap alatt pedig 0,4 százalékkal esett vissza. A nem-élelmiszer ágazatok forgalma 7,7 százalékkal mérséklődött, októberhez képest 1,1 százalékkal csökkent.

Az elemző szerint a kiskereskedelmi forgalom tavalyi átlagos visszaesése 2,1 százalékos lehetett.

Suppan Gergely a bérek és nyugdíjak várható szerény mértékű idei reálnövekedése miatt a kiskereskedelmi forgalom stabilizálódására számít, ami az év második felében bázishatások miatt akár kisebb növekedést is mutathat. A stabilizálódást a januárban megugró fogyasztói bizalom is előrevetíti, ez azonban még nem elég ahhoz, hogy érdemi fordulat kezdődjön ebben az évben - közölte az elemző.

Idén összességében 0,7-1 százalék közötti mértékben csökkenhet a kiskereskedelmi forgalom. A továbbra is igen gyenge belső kereslet dezinflációs hatásai miatt azonban a kamatcsökkentési ciklus folytatására számít - jelezte Suppan Gergely.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy a KSH november végéig elkészített összesítése szerint tavaly az első negyedévet követően folyamatosan esett a fogyasztás. Az előrejelzések szerint a decemberi vásárlások ugyan felfelé húzták a mérleget, de az év egészét tekintve 2012-ben is csökkent előző évhez képest a kereskedők forgalma az eladott árumennyiséget tekintve.

A KSH nyers adatai szerint novemberben is több pénzt, összesen 692 milliárd forintot hagytak a vásárlók az áruházakban, de ez csak 4 milliárddal több, mint egy évvel korábban - emeli ki az MTI-hez eljuttatott értékelésében az OKSZ.

A kereskedelmi szövetség szerint az előrejelzések azt mutatják, hogy 2013-ban sem tud növekedni a kereskedelmi fogyasztás, a piac kisebb mértékű zsugorodása várható.

Az idei minimálbér-emelés kedvező ugyan a legkisebb keresetűek számára, a rezsicsökkentés átcsoportosítható megtakarítást jelent, az élelmiszereknél pedig az inflációs nyomás gyengülése várható a hazai mezőgazdaság jobb terméskilátásai miatt. Ugyanakkor a gazdaság teljesítményének változatlan szintje fékezi a vásárlóerő bővülését, és a különböző adó-, illetve közterhek áthárítása is költségnövekedést jelent a háztartások gazdálkodásában - írja az OKSZ.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az adatokat értékelve kiemelte, hogy az európai tendenciának megfelelő a magyar kiskereskedelem alakulása. A tárca közleménye szerint az Eurostat eddig rendelkezésre álló adatai alapján az EU 12 országában mérséklődött a kiskereskedelemi forgalom novemberben, míg 10 országban növekedést regisztráltak. Az eurózónában 2,6 százalékos volt a visszaesés átlagos mértéke, míg az EU 27 átlagára vetítve 1,3 százalékos.

A negatív kiskereskedelmi statisztikákat magyarázzák külpiaci események, emellett a hazai magas eladósodottság leépítése és a lakosság óvatossága is szerepet játszik az alacsony belső keresletben. A nemrég publikált GKI fogyasztói bizalmi index 2-3 hónap óta tartó folyamatos javulása némi optimizmusra adhat okot a jövőt illetően - fogalmaz közleményében a tárca.

A GKI fogyasztói bizalmi indexe - a hétfőn kiadott jelentés szerint - januárban a novemberi és decemberi kismértékű emelkedést követően jelentősen megugrott, s másféléves csúcsára jutott.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!