Helyi gazdaság

2012.12.23. 12:37

MSZP: a növekedési fordulathoz más gazdaságpolitikára van szükség

Budapest, 2012. december 23., vasárnap (MTI) – Az MSZP szerint ahhoz, hogy Magyarországon jövőre növekedési fordulat jöjjön, a kormánynak más gazdaságpolitikát kellene folytatnia.

Budapest, 2012. december 23., vasárnap (MTI) – Az MSZP szerint ahhoz, hogy Magyarországon jövőre növekedési fordulat jöjjön, a kormánynak más gazdaságpolitikát kellene folytatnia.

Burány Sándor országgyűlési képviselő, a gazdasági és informatikai bizottság tagja vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előző nap megjelent interjújára reagálva úgy fogalmazott: a növekedési fordulatnak nincs motorja, ugyanis Magyarországon a belföldi kereslet, a beruházás, a munkavállalók és a befektetők elhagyják az országot, nő a munkanélküliség és az infláció, és csökken a reálkereset.

A szocialista politikus "Bér-gyilkos kormány" címmel tartott sajtótájékoztatóján a miniszter Magyar Hírlapnak adott interjújában megfogalmazottakkal szemben úgy vélte, jövőre nem növekedési fordulat, hanem stagnálás lesz az ez évi és a jövő évre vonatkozó recesszió miatt. Hozzátette: ahhoz, hogy Matolcsy György elképzelései megvalósuljanak, más gazdaságpolitika kellene.

Burány Sándor szerint a Központi Statisztikai Hivatal adataiból az olvasható ki - szemben a miniszter állításával -, hogy nem 160 ezer új munkahely jött létre, hanem 19 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, míg a vállalkozásokban 35 ezerrel dolgoznak kevesebben, mint a múlt évben. "Ez a szomorú valóság" – fűzte hozzá.

Az ellenzéki politikus közlése szerint a reálkeresetek 3,5 százalékkal csökkentek, és ez a csökkenés jövőre is tapasztalható lesz, ennek döntő oka a kormány gazdaságpolitikája, amely "pörgeti az inflációt".

Újságírói kérdésre, a január elsejétől életbe lépő 10 százalékos energiarár-csökkentéssel kapcsolatban azt mondta: azt elhibázottnak tartják, mert az alacsony keresetűek és a vidéken élő szegény emberek keresetéhez viszonyítva differenciált csökkentésre lett volna szükség, nem a villákban élőket kellene ezzel is segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!