Helyi gazdaság

2012.09.06. 13:19

Rompuy: politikai lépésekre van szükség a munkaerőpiacon

Brüsszel, 2012. szeptember 6., csütörtök (MTI) - Nyilvánvalóan politikai lépésekre van szükség a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalán is - állapította meg Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a Jobs4Europe konferencián, csütörtökön Brüsszelben.

Brüsszel, 2012. szeptember 6., csütörtök (MTI) - Nyilvánvalóan politikai lépésekre van szükség a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalán is - állapította meg Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a Jobs4Europe konferencián, csütörtökön Brüsszelben.

Rompuy véleménye szerint a kínálati oldalról a képzés, az oktatás javításával és a nagyobb mobilitás elősegítésével, a keresleti oldalon pedig a versenyképesség javításával és vállalkozásbarát üzleti légkör és szabályozás kialakításával lehet elősegíteni a munkahelyteremtést.

A politikus kifejtette, a válságnak strukturális és rendkívüli okai is vannak, de a kettő összefügg egymással. Úgy véli, a versenyképesség minőségi értelemben vett javítására van szükség, mert a feltörekvő országok népessége jól képzett és fiatal.

Hangsúlyozta, a következő, 2014-2020-as uniós költségvetésben célzottabban kell alkalmazni az Európai Szociális Alap forrásait, de ehhez a tagállamok közötti kompromisszumra van szükség a novemberi rendkívüli uniós csúcstalálkozón, ahol eldől annak a nagyjából 1000 milliárd eurónak a sorsa, amely az Európai Unió költségvetését jelenti majd a következő 7 éves időszakra.

Rompuy beszámolója szerint az Európai Bizottság három olyan területet azonosított, amelyeken jelentős foglalkoztatásbővítésre van lehetőség: a zöld vagyis környezetbarát szektor, az egészségügyi szféra, valamint az információs és kommunikációs technológiák területe. Ennek kiaknázásához viszont a bizottság, a tagállamok a társadalmi partnerek, a közszféra és a magánszektor együttműködésére van szükség.

A tanács elnöke hangot adott abbéli meggyőződésének, hogy a pénzügyi stabilitás önmagában nem cél, hanem a növekedés és a munkahelyteremtés előfeltétele. Herman Van Rompuy hangsúlyozta a mobilitás javításának szükségességét is. Azt mondta, lehetővé kell tenni, hogy azok, akiknek nincs állásuk, eljuthassanak oda, ahol munkaerőhiány, több munkalehetőség van. Véleménye szerint nincs fontosabb dolog a munkahelyteremtésnél, mert a munka nemcsak a pénzről szól, hanem a tehetség és a képességek mozgósításáról az értékteremtés érdekében.

"Sok a munka a munkával, de meg tudjuk csinálni, mert Európa nem fenyegetés a munkahelyekre, hanem a munkalehetőségek forrása" - zárta beszédét az Európai Tanács elnöke.

A Jobs4Europe konferenciát több uniós politikus és szakember is az Európai Bizottság idei legfontosabb eseményének nevezte, mert 2008 óta a munkanélküliség 7-ről 10,4 százalékra emelkedett az Európai Unióban, az eurózónában pedig jelenleg 11,2 százalék az állástalanok aránya. Ez a bizottság szerint a közép- és hosszú távú stabilitást is fenyegeti.

A bizottság közleménye ismerteti, hogy 2011-ben 10 millió fölé emelkedett a tartósan munkanélküliek száma és 116 millió embert fenyeget a szegénység vagy a társadalomból való kiszorulás veszélye.

A munkahelyteremtés kulcskérdés, dinamikus európai munkaerőpiacra van szükség, a foglalkoztatáspolitikának pedig helyet kell kapnia az uniós irányítás szintjén, hogy a szociális és foglalkoztatási kérdések ne szorulhassanak háttérbe a gazdasági szempontokkal szemben - állapítja meg elemzésében az Európai Bizottság.

- MTI, Konsiczky Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!