Helyi gazdaság

2012.09.13. 14:49

IMF/EU-tárgyalások - Mesterházy: a kormány hozza nyilvánosságra a valutaalaptól kapott dokumentumokat!

Budapest, 2012. szeptember 13., csütörtök (MTI) - Az MSZP elnöke arra szólítja fel a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra az összes olyan iratot, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldött Magyarországnak a tíz hónappal ezelőtti kapcsolatfelvétel óta.

Budapest, 2012. szeptember 13., csütörtök (MTI) - Az MSZP elnöke arra szólítja fel a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra az összes olyan iratot, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldött Magyarországnak a tíz hónappal ezelőtti kapcsolatfelvétel óta.

Mesterházy Attila csütörtöki sajtótájékoztatóján azután mondta ezt, hogy délelőtt találkozott Iryna Ivaschenkóval, az IMF budapesti irodavezetőjével. A megbeszélésen az derült ki, hogy a valutaalap nem hozhatja nyilvánosságra azokat a dokumentumokat, amelyeket a kormánynak küldött, a kabinet azonban megteheti ezt - közölte, megjegyezve: az IMF-nek nincs ezzel ellentétes elvárása vagy kérése.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint így "Orbán Viktornál pattog a labda", hogy bemutassa, milyen iratok alapján állította azt, hogy a Magyar Nemzetben egy héttel ezelőtt megjelent "halállista", azaz a feltételezett IMF-kölcsönfeltételek egy része - például a nyugdíjak csökkentésére vonatkozó követelés - valódi.

Kitért arra is, azért kezdeményezett találkozót az IMF irodavezetőjével, mert a miniszterelnök hétfőn a parlamentben azt mondta: ne várják tőle, hogy olyan dokumentumokat hoz nyilvánosságra, amit nem ő vagy kormánya írt. Az MSZP elnöke szerint azonban mostanra világossá vált, hogy a kabinetnek erre minden lehetősége megvan.

Mesterházy Attila közölte, felkeresi az Európai Bizottság budapesti képviseletét is, hogy ott is megbizonyosodjon arról, nincs akadálya a tavaly novemberi kapcsolatfelvétel óta a hiteltárgyalásokkal összefüggésben keletkezett emlékeztetők, feljegyzések, háttéranyagok és levelezés megismerésének.

Az MSZP vezetője az Iryna Ivaschenkóval folytatott megbeszélésről nem árult további részleteket, általánosságban viszont azt mondta: az IMF tárgyalási stratégiájának lényege, hogy mindig a kormánytól kér tájékoztatást arról, hogyan éri el a meghatározott gazdasági-pénzügyi célokat, és egyetlen országgal szemben sem fogalmaz meg olyan részletes elvárásokat, konkrét intézkedéseket, mint amilyeneket a Magyar Nemzet megjelentetett.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!