Helyi gazdaság

2012.06.05. 19:46

Martonyi: az egész EU érdeke, hogy ne csökkenjenek a kohéziós források

Budapest, 2012. június 5., kedd (MTI) - Martonyi János külügyminiszter szerint az egész Európai Unió érdeke, hogy ne csökkenjenek a kohéziós politikára fordítandó források a következő költségvetési időszakban (2014-2020), mert ez a gazdasági növekedés egyik legfontosabb forrása a tagállamokban.

Budapest, 2012. június 5., kedd (MTI) - Martonyi János külügyminiszter szerint az egész Európai Unió érdeke, hogy ne csökkenjenek a kohéziós politikára fordítandó források a következő költségvetési időszakban (2014-2020), mert ez a gazdasági növekedés egyik legfontosabb forrása a tagállamokban.

A tárcavezető kedden Budapesten tárgyalt Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztossal az Európai Bizottságnak a 2014 és 2020 közötti pénzügyi keretre vonatkozó javaslatáról és a kohéziós politika jövőjéről. Közös sajtótájékoztatójukon a külügyminiszter kiemelte, Magyarország célja, hogy ne csökkenjenek az országnak jutó támogatások, mert ha a jelenleg javasolt számok változatlanok maradnak, lényeges veszteség érné a következő hét évben a mostani költségvetési időszakhoz képest.

Tájékoztatása szerint tartanak az egyeztetések, és remélhetőleg megoldható a sajátos magyar probléma. Abban egyetértés van - mutatott rá -, hogy nem a rendszer egészét kell megváltoztatni, hanem csak egyes országoknak kell jobb megoldást találni.

Az MTI kérdésére azt mondta, később a kormány majd eldönti, hogyan reagál, ha mégsem sikerülne elérni, hogy ne csökkenjenek a Magyarországnak szánt források, ezzel a lehetőséggel azonban egyelőre nem számolnak. Ha mégis így lenne, a kormánynak határozottabb álláspontot kellene kialakítania, de "ennek még nincs itt az ideje" - vélekedett.

Emlékeztetett: Magyarországnak kiemelten fontos, hogy az uniós költségvetésben változatlanok maradjanak a kohéziós források. Hangsúlyozta, az Európai Bizottság "érti és érzi" a problémát.

Johannes Hahn azt mondta, a nettó befizető tagállamoknak is meg kell érteniük, hogy a kevésbé jó helyzetben lévő országoknak juttatott kohéziós támogatások számukra is hasznosak. A kohéziós politika a gazdasági válság kezelésében is segíthet - tette hozzá.

Álláspontja szerint a kohéziós politika nem jótékonykodás, hanem befektetés az emberekbe, régiókba, vállalatokba, és az a cél, hogy javítsanak ezeknek a befektetéseknek a minőségén.

Johannes Hahn a nap folyamán megbeszélést folytatott Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével is. A szaktárcának az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a találkozón a jelenlegi uniós költségvetési időszak tapasztalatai mellett szó esett a 2014-2020-es büdzsé tervezési feladatairól.

Balog Zoltán ismertette a tárca munkájához kapcsolódó uniós és hazai források összehangolásának tervezett mechanizmusát, és arról tájékoztatta az Európai Unió regionális ügyekért felelős biztosát, hogy a területért a jövőben önálló miniszteri biztos felel.

A megbeszélésen Johannes Hahn méltatta Magyarországnak az európai roma keretstratégia létrejöttében betöltött szerepét - közölte a minisztérium.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!