Helyi gazdaság

2012.06.17. 18:06

Egy euróövezeti bankunió mellett foglalt állást az osztrák kancellár

Bécs, 2012. június 17., vasárnap (MTI) - Az osztrák kancellár szerint minél előbb be kell vezetni a bankuniót az euróövezetben.

Bécs, 2012. június 17., vasárnap (MTI) - Az osztrák kancellár szerint minél előbb be kell vezetni a bankuniót az euróövezetben.

A bankunió révén elejét lehetne venni afféle láncreakcióknak, amilyet például valamelyik ország euróövezetből való kiválása okozhat - idézte vasárnap Werner Faymann kancellár nyilatkozatát az Österreich című tömeglap.

"Ha egy ország úgy dönt, hogy nem akar többé az euróban részt venni, akkor ügyelni kell arra, hogy a többi országot, amelyek fáradságos takarékossági és strukturális reformokat hajtanak végre, ne érje kár" - fejtegette a kancellár.

A konzervatív koalíciós partnerekkel kormányzó, szociáldemokrata párti osztrák kancellár az erős, közös bankfelügyeletet és a bankbetétek szintén közös biztosítását emelte ki az Európai Bizottság által két hete javasolt "bankunió" két fő feladataként. A bankuniós ellenőrző intézményeknek "függetlenül kell működniük" és "minden iratba betekintéssel kell rendelkezniük" - mondta.

"Politikai szépítgetésekre nincs többé szükségünk" - fűzte hozzá. Az ilyen eszközök legföljebb egy-két hónapig segítenek, de később annál inkább visszaütnek - mondta Faymann.

Elismerte, hogy még a legjobb értékelésű országok, mint Németország vagy Ausztria "sem tartották magukat mindig a szabályokhoz".

Úgy vélekedett, hiba volt a valutauniót "anélkül elindítani, hogy gondoskodtak volna a megfelelő eszközökről".

Faymann szerint a valutaunió alapítása idején megkerülték a pénzügyi és a bankunió kérdését, most azonban nem kerülhető el erről a vita.

Az osztrák kormányfő lehetségesnek tartja, hogy még az ősszel megvalósuljon a bankunió.

Az Európai Bizottság június elején terjesztett elő javaslatokat az európai bankvilág kezelésének közös szabályozására, közkeletű nevén a bankunió bevezetésére. Az elképzelés lényege, hogy az uniós tagországok szorosabban együttműködnének, kiterjesztenék, jobban összehangolnák, illetve egységesítenék a szabályozást és a felügyeletet a bankszektor problémáinak könnyebb megelőzése és kezelése érdekében, és szintén szervezetten nagyobb részvételre köteleznék a magán befektetőket az esetleg szükséges bankmentésekben. A téma várhatóan napirenden lesz a június végi állam- és kormányfői találkozón is.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!