Helyi gazdaság

2012.01.20. 17:30

IMF/EU-konzultáció - Londoni elemzők: "kontraproduktív lehet Magyarország ostorozása"

London, 2012. január 20., péntek (MTI) - A szándékolttal ellenkező hatást eredményezhet, ha a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU "folyamatosan ostorozza" Magyarországot - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik mindazonáltal az első negyedév végére megállapodást valószínűsítenek az IMF, az unió és a magyar kormány között.

London, 2012. január 20., péntek (MTI) - A szándékolttal ellenkező hatást eredményezhet, ha a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU "folyamatosan ostorozza" Magyarországot - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik mindazonáltal az első negyedév végére megállapodást valószínűsítenek az IMF, az unió és a magyar kormány között.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója az eddigi fejleményekről befektetők számára pénteken összeállított áttekintésében annak a véleményének adott hangot, hogy ha az EU, az eurójegybank (EKB) és az IMF nem mutat készséget a kompromisszumra, az "a magyar fél megaláztatásának kockázatával járhat, és ez visszaüthet".

Az RBS vezető londoni közgazdászának értékelése szerint a magyar kormány valószínűleg azon a véleményen van, hogy "ő már megtette a magáét" az EU, az EKB és az IMF felé mutatott békülékeny gesztusokkal, és most azt szeretné, ha ez utóbbiak mutatnák fel megállapodási készségüket.

Ash szerint ebből a szempontból várhatóan Orbán Viktor kormányfő és José Manuel Barroso EU-bizottsági elnök jövő heti találkozója lesz a meghatározó. Kettőjük eddigi tárgyalásainak "van bizonyos előtörténete ... különösen a 2010. májusi találkozó, amikor Barroso elvetette Orbán növekedésösztönző modelljét, és ez a (magyar) kormányt teljes gazdaságpolitikai programjának újragondolására kényszerítette". Magyarország ezután állt rá az "IMF-mentes gazdaságpolitikai irányra" - írta az RBS londoni elemzője pénteki helyzetértékelésében.

Timothy Ash mindezek alapján arra a következtetésre jut, hogy az EU-bizottság, az EKB és az IMF részéről megnyilvánuló "folyamatos ostorozás végső soron kontraproduktívnak bizonyulhat".

A Royal Bank of Scotland londoni felzárkózó piaci kutatási igazgatója ezzel kapcsolatban annak a véleményének is hangot ad, hogy az IMF hozzáállása Magyarországhoz "valamelyest szokatlan". Az RBS vezető elemzője közölte: "nem igazán" emlékszik olyan esetre, amikor a valutaalap "ennyire ne lett volna hajlandó" beleegyezni a tárgyalások megkezdésébe valamely tagországgal egy új finanszírozási megállapodásról.

Ash szerint Christine Lagarde nyilatkozata - amelyet az IMF vezérigazgatója Fellegi Tamás tárca nélküli miniszterrel nemrégiben tartott megbeszélése után tett - "szinte azt a benyomást keltette", hogy az IMF alávetette magát a finanszírozási programról szóló hivatalos tárgyalások megkezdése fejében Magyarországtól politikai jellegű reformokat követelő EU-bizottsági álláspontnak.

Az RBS vezető londoni elemzőjének várakozása szerint azonban ha a jövő heti Barroso-Orbán találkozó "jól sikerül", akkor feltételezhető, hogy két-három héttel később - vagyis február közepéig - megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások egy IMF-finanszírozási programról, és ennek alapján az új program akár március végére megszülethet.

Más nagy citybeli befektetési házak is nagy valószínűséggel jósolják, hogy Magyarország néhány hónapon belül megállapodásra jut a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val egy új készenléti csomagról, bár az előrejelzések ennek várható időpontjáról eltérnek.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport citybeli szakértői e héten erről összeállított prognózisukban közölték, hogy "legkorábban" az első negyedév végére, vagy a második negyedév elejére várják az IMF/EU-megállapodás létrejöttét.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni felzárkózó térségi elemzői minap ismertetett átfogó előrejelzésükben megerősítették, hogy alapeseti forgatókönyvük szerint a második negyedévben születik meg az egyezség az új IMF/EU-programról.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni közgazdászai legutóbbi prognózisukban úgy fogalmaztak, hogy véleményük szerint a megállapodás "elérhető távolságban van".

Pénteki elemzésében Timothy Ash azt valószínűsítette, hogy az IMF és az EU-bizottság erős feltételrendszerű, valószínűleg 18-24 hónapra szóló készenléti programot szán Magyarországnak. Az RBS vezető londoni elemzője közölte: személyes becslése szerint a finanszírozási program értéke "10 milliárd SDR környékén" lesz.

Az SDR - különleges lehívási jogok - az IMF saját "valutája", amelyet egy meghatározott valutakosárból képeznek, értékét és kamatát a kosár fő valutáinak súlyozásával számítják ki. Az IMF pénteki kimutatása szerint 1 SDR jelenleg 1,189 euró, vagyis a Royal Bank of Scotland londoni kutatási igazgatója által valószínűsített 10 milliárd SDR értékű program hozzávetőleg 11,9 milliárd eurónak felelne meg.

A londoni elemzői közösségben ugyanakkor eltérnek a becslések arról, hogy milyen értékű EU/IMF-programra lenne szükség.

A JP Morgan minapi számításai szerint - tekintettel a magyar szuverén és kereskedelmi kötelezettségek lejárati struktúrájára és a külső finanszírozási igényekre - az EU/IMF-csomag akkor lehet hiteles, ha 2013 végéig "legalább 10 milliárd euró" finanszírozást tesz hozzáférhetővé.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege által befektetők számára minap összeállított részletes áttekintés szerint azonban ahhoz, hogy az új EU/IMF-csomag hiteles legyen, teljes mértékben fedeznie kell a program időtartama alatt, illetve utána kialakuló potenciális finanszírozási réseket. A GS elemzőinek számításai szerint ez azt jelenti, hogy a hitelkeret értékének hozzávetőleg 20 milliárd eurót kellene elérnie, annyit, amennyit Magyarország az előző készenléti egyezmény alapján kapott.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában