Helyi gazdaság

2012.01.03. 15:54

Eltérő elemzői vélemények a 2011-es hiányról

Budapest, 2012. január 3., kedd (MTI) - Eltérően ítélik meg elemzők a 2011-es pénzforgalmi hiány alakulását, a Századvég Gazdaságkutató szerint 5,9, míg a Kopint -Tárki előrejelzése szerint 2,94 százalék körül lehet a múlt évi államháztartási deficit - mondták a szakértők az MTI-nek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

Budapest, 2012. január 3., kedd (MTI) - Eltérően ítélik meg elemzők a 2011-es pénzforgalmi hiány alakulását, a Századvég Gazdaságkutató szerint 5,9, míg a Kopint -Tárki előrejelzése szerint 2,94 százalék körül lehet a múlt évi államháztartási deficit - mondták a szakértők az MTI-nek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

 

A KSH jelentése szerint a kormányzati szektor 2011 első három negyedévében 1.537 milliárd forintos többlettel rendelkezett, a magán-nyugdíjpénztári vagyon átvételével együtt a kormányzati szektor bevétele 11.631 milliárd, kiadása 10.095 milliárd forint volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.

A jelentés szerint a harmadik negyedévi hiány 404 milliárd forint volt, 212 milliárd forinttal több a 2010 harmadik negyedévinél. Ez a negyedéves GDP 5,7 százalékának felel meg, szemben az egy évvel korábbi 2,8 százalékos aránnyal.

A nemzeti számlák rendszere (ESA95) módszertani előírásai alapján összeállított adatok szerint, a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadása nélkül a kormányzati szektor bevétele 8914,7 milliárd, kiadása 10.094,8 milliárd, hiánya 1180,1 milliárd forint, a bruttó hazai termék (GDP) 5,6 százaléka volt.

Tóth G. Csaba, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta: a KSH friss adatai azt jelzik előre, hogy tavaly év végére nem alakultak túl kedvezően a folyamatok, de ennek ellenére a magán-nyugdíjpénztári vagyon miatt többlettel zárhatta 2011-et az államháztartás. Kifejtette, hogy előrejelzésük szerint az ESA egyenleg 2011-ben körülbelül plusz 3,2 százalék lehet GDP-arányosan.

A strukturális egyenleg - amely azt jelzi, hogy az egyedi tételek nélkül milyen lenne az egyenleg - a Századvég Gazdaságkutató szerint elérheti a hat százalékos hiányt GDP-arányosan, a pénzforgalmi hiány pedig legfrissebb előrejelzésük szerint 5,9 százalék lehet.

Bár előre látható volt, hogy a jogszabályváltozások miatt jelentősen csökken az szja-, és nő a járulékbevétel, vannak olyan évközi folyamatok, amelyek "elszakadtak a tervektől" - mondta Tóth G. Csaba. A szakértő példaként említette a fogyasztási adókat, azon belül elsősorban az általános forgalmi adót (áfa), ahol jócskán elmaradtak a bevételek a várttól, és ez így lehet a jövedéki adó esetében is - vélekedett.

Segítheti ugyanakkor a helyzetet, hogy a tervekhez képest többlettel számolnak 2011-ben a személyi jövedelemadóból, valamint a járulékokból, de összességében, éves szinten az adóbevételek akár 200 milliárd forinttal is elmaradhatnak a tervezettől. Kiadási oldalon is látható olyan kockázat, hogy nem sikerül végrehajtani az év közben bejelentett megtakarításokat - fűzte hozzá a szakértő.

Tóth G. Csaba hangsúlyozta: fontosak a 2011 decemberéről később publikálandó adatok, ugyanis az év utolsó hónapjában realizálódnak koncentráltabban a kiadások és a bevételek.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy milyen kiadási és bevételi tételeket számoltak el. Az államháztartás egyenlegének alakulását meghatározza egyrészt, hogy a bevételi elmaradásokat egyértelműen jelentkeznek a fogyasztáshoz kapcsolt adók terén, illetve a vártnál magasabbak a kamatkiadások, másrészt ugyanakkor decemberben jobb szokott lenni az egyenleg, és tudható, hogy a körülbelül 124 milliárd forintos tartalékból november végéig nem használtak el. Ezeket figyelembe véve a módosított előirányzat tartható lesz 2011-re vonatkozóan, bár azt is tudni lehet, hogy az év végén "jelentős kiadási hullám söpört végig", így még nem tudható, hogy ez mennyivel rontotta az egyenleget.

Palócz Éva szerint a pénzforgalmi hiány a kormány által korábban előre jelzett 2,94 százalék közelében lehet 2011-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!