Helyi gazdaság

2011.07.28. 18:15

Változik az állattenyésztők támogatása

Debrecen, Nyíregyháza - Top-up helyett szerkezetátalakítási támogatást kapnak az állattenyésztők 2012-től.

Debrecen, Nyíregyháza - Top-up helyett szerkezetátalakítási támogatást kapnak az állattenyésztők 2012-től.

Két éven belül megszűnnek a régi és új tagállamok között meglévő támogatáskülönbségek kiegyenlítésére szolgáló úgynevezett top-up támogatások. Ez az állattenyésztési ágazatok támogatásában is változást hoz.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2012. január 1-től egy, a SAPS (területalapú) rendszer keretén belül működő, a húsmarha- és juhágazat számára kialakított „Kérődző szerkezetátalakítási és fejlesztési programot” kíván elindítani. A program a 2004 óta működő nemzeti kiegészítő támogatások (top-up) jövő évtől kezdődő csökkenésének, majd 2013-ban történő megszűnésének érdemi kompenzálására szolgál. A támogatási forma a Közös Agrárpolitika 2013 utáni időszakában is továbbvihető.

Jelentik augusztus 1-ig

A szerkezetátalakítási program keretrendszerét az érintett termékpályák meghatározó szervezetei megtárgyalták és elfogadták, így annak elindítását Magyarország 2011. augusztus 1-ig bejelenti az Európai Uniónak. A gazdálkodóknak a támogatásért részt kell venniük a nemzeti programban, amely a foglalkoztatás fenntartására, a beruházásokra, a továbbképzésre, a szakmai fejlődésre ösztönöz.

A szerkezetátalakítási programon felül a VM biztosítja a 2012. évre járó és 2013-ban fizetendő nemzeti kiegészítő támogatást olyan mértékben, melyet az EU engedélyez. A csökkenés pontos mértékéről a tárgyalások még messze nem zárultak le az érintett tagállamok, így Magyarország és az Európai Unió között.

Megtartott nemzeti támogatás

– A tejágazat támogatása érdekében ismét meghirdetik a már 2010-ben bevezetett különleges tejtámogatás programot, és biztosítják az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatást (8,7 milliárd Ft/év öt éven keresztül) – tájékoztatta portálunkat a VM Sajtóirodája.

Valamennyi állattenyésztéshez kapcsolódó nemzeti támogatási jogcímnél (állatjólét, állati hulla elszállítása, állati betegségek megelőzése) a legmagasabb szintű finanszírozást kívánják biztosítani a következő években is, és folytatják azokat a forgóeszköz-hitelprogramokat, melyek fontos szerepet játszanak az állattartó vállalkozások likviditásának megőrzésében.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program állattartó telepek korszerűsítése pályázatának III. ütemének keretében 46,2 milliárd forint odaítéléséről született döntés, amely 338 beruházási helyen teszi lehetővé a versenyképességhez szükséges fejlesztések megkezdését.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!