Helyi gazdaság

2011.07.11. 13:24

Miért olcsó a magyar föld?

Hajdú-Bihar - Nálunk a gazdaságok 90 százaléka 5 hektárnál kisebb területet birtokol.

Hajdú-Bihar - Nálunk a gazdaságok 90 százaléka 5 hektárnál kisebb területet birtokol.

Az Európai Unió tagállamai közül termőföldért a legtöbbet Hollandiában kell fizetni. Ott egy hektár jó minőségű terület nagyjából huszonötször annyiba kerül, mint Hajdú-Biharban. De a spanyoloknál is nagyjából hatszorosa a föld ára a hazainak.

Hogy mi ennek az oka? Az egyik az, hogy a külföldiek tulajdonszerzésének évek óta tartó tilalma miatt nem alakulhatott ki fizetőképes kereslet, ami lendületet adott volna az eladásoknak. A derogációnak egyébként kettős hatása van a hazai földpiacra: gátat szab az árak spekulatív felfutásának, másfelől viszont gátolja a fizetőképes kereslet piacélénkítő hatásait.

Az FHB legújabb tanulmánya egy másik okra is rávilágít, amiért továbbra is szakadék tátong a magyarországi és az uniós termőföldárak között. Ez pedig az elaprózott tulajdoni szerkezet, illetve az intenzívebb gazdálkodást igénylő művelési ágak viszonylag alacsony aránya. Magyarországon ugyanis a rendszerváltást követő földprivatizációs folyamat eredményeként a gazdaságok közel 90 százaléka öt hektárnál kisebb területet birtokol.

HBN


Debrecen - Az elaprózott birtokszerkezet méretgazdaságossági problémákat okoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!