Helyi gazdaság

2011.03.24. 09:14

Rosszul járhat, aki kiegészítette magánnyugdíj-pénztári befizetéseit

<p>Rosszul járhat, az az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő magán-nyugdíjpénztári tag, aki kiegészítette magánnyugdíj-pénztári befizetéseit, ugyanis a kiegészítésre is csak a reálhozam feletti részt kapja meg, holott erre az összegre a teljes hozam járna - mondta el a Független Hírügynökségnek Kövesi László, a Magyar Pénztárszövetség alelnöke.</p>

Számításai szerint, aki 100 ezer forint reálhozamra jogosult, az akár további 80 ezer forinttól is eleshet, ha a hozam kiszámolásakor a kiegészítő befizetésre is csak a reálhozamot kapja meg. Az alelnök szerint a probléma az állami rendszerbe visszalépett 2.700.000 fő akár 15-20 százalékát, azaz csaknem félmillió embert is érinthet.

A kezdetben 6, legutóbb 8 százalékos nyugdíjjárulékot 10 százalékra egészíthette ki a tag saját pénzéből, de megtehette ezt munkáltatója is, egyfajta támogatásként - magyarázta Kövesi László. Véleménye szerint erre a kiegészítésre a teljes - a magánnyugdíjpénztár gazdálkodása eredményeként elért - hozam visszajár, mivel az nem a kötelező járulék után képződött.

A szabályok szerint azonban jelenleg a teljes befizetés, azaz a kötelező és a kiegészítés után is csak a reálhozam, azaz az inflációt meghaladó rész jár. Az alelnök véleménye szerint ezért külön kellene számolni a kötelező és a kiegészítő befizetésekre jutó hozamot.

Kövesi László számításai szerint ugyanis, ha nem így számolnak, akkor a kiegészítést is fizető korábbi magán-nyugdíjpénztár tag csak 58 százalékát kapja meg annak, ami járna neki. Aki 100 ezer forint reálhozamot kap a teljes befizetése után, akár 80 ezer forintot is veszíthet, ha a kiegészítő befizetésére nem a teljes hozamot számolják ki neki.

Ott is érdekes ez, ahol egy magán-nyugdíjpénztár nem teljesített infláció felett: itt reálhozamként a többletet befizető nem kap semmit, mert teljes hozamát visszateszik az állami kasszába. Márpedig a kiegészítésére jutó hozam itt is járna, hiszen nem tartozik a járulékhoz - mondta a Magyar Pénztárszövetség alelnöke.

"Lehetséges, hogy ha állami munkáltató egészítette ki a munkavállalója befizetését, nem mernek majd jogorvoslatot kezdeményezni, mert feltehetően szeretnének továbbra is alkalmazottak, vagy tisztségviselők, vagy hivatásos jogviszonyban állók maradni.

Valószínű azonban a magáncégeknél, ahol a dolgozóik befizetését kiegészítették, ott lesz olyan, ahol a munkavállalók jogi segélyt is fognak kapni a jogosan járó hozamrészük visszaszerzése érdekében" - mondta Kövesi László.

* A fenti számok becsült értékek, mivel a Magyar Pénztárszövetség alelnöke nem tagja magánnyugdíjpénztárnak, hanem egy önkéntes kiegészítő nyugdíjpénztár elnöke, azonban az elmúlt időszak történései miatt hiányolja a magán-nyugdíjpénztári tagok érdekeinek megfelelő képviseletét és ezért tartja szükségesnek fenti probléma felvetését."
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!