Helyi gazdaság

2010.10.31. 18:00

Kötelező biztosítás: ellentétesen értékelnek az elemzők

<p>A biztosítási szakemberek ellentétesen értékelik a 2011. évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) tarifáit. A kotelezo.hu és a biztositok.hu portálok szakértői szerint csökkennek az árak, míg a CLB független biztosítási alkusz cég drágulásra számít, különösen a fővárosi autótulajdonosok esetében.</p>

A kotelezo.hu internetes szakértői portál szakértője szerint váratlanul és nagy mértékben esnek tovább a kötelező biztosítások díjai. Példaként a biztosítók legkedveltebb ügyfeleit, a vidéki, idősebb autósokat említi, akik további 25-30 százalékot spórolhatnak tavalyi díjaikhoz képest. Az idei kampány legnagyobb nyertese egy újonnan belépő biztosító lehet, amely a kategóriák többségében a legjobb ajánlatokat nyújtja. Kérdés azonban, hogy az ügyfelek bíznak-e egy új piaci szereplőben, vagy inkább a második legolcsóbb, ám ismert szereplő mellett döntenek - áll a közleményben.

A Biztosítok.hu Alkusz Kft. szakmai vezetője szerint jelentősen, 8-10 százalékkal csökkentették az átlagárat a vezető gépjármű-biztosítók 2011-re. A tavaly év végi kötelező váltási időszakban született kgfb szerződések átlagdíja 24 ezer forint körül volt, ez az átlagdíj most radikálisan tovább csökkenhet, megközelítve a 20 ezer forintot. A kampány nyertesei között minden bizonnyal ott lesz a piacvezető Allianz Hungária Biztosító, valamint a most piacra lépő Astra Biztosító.

A CLB független biztosítási alkusz cég szakértői szerint a fővárosiak lehetnek a nagy vesztesei az idei kötelező gépjármű felelősség biztosításnak, ha nem elég körültekintőek. Az elemzés szerint legfeljebb csak első ránézésre tűnik úgy, hogy egységesen csökkennek az árak. Sok autós tízezrekkel többet fog fizetni jövőre, ha nem jól választ, mert sok a "büntető" kitétel. A kalkulációk szerint például egy fővárosi 45 éves ügyfélnek, akinek Opel márkájú kocsija van, csaknem 108 ezer forint is lehet a kötelező biztosítása. Ugyanez vidéken, főként egy megyeszékhelyen élő autótulajdonosnak akár 30 ezerrel is olcsóbb lehet még akkor is, ha a legrosszabb ajánlatot fogadja el. Azok az "opelosok", akik az előzőekhez hasonlóan 15 éves jogosítvánnyal rendelkeznek, de kisebb településen laknak, még ennél is kevesebbet kell fizetniük, számukra a legrosszabb ajánlat még a 60 ezer forintot sem éri el. Tavaly december 1-ig 1,5 millió autós váltott biztosítót, de az elemzés szerint idén ez a szám elérheti a kétmilliót.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!