Helyi gazdaság

2010.10.12. 17:14

A gyerekvállalásnak kedvez az új adócsomag

<p>Az adóelképzelések negatívumai: szűkítenék az eddigi adójóváírás mértékét, illetve jelentősen megnőne például az utazási bérletet terhelő adó.</p>

A gyerekvállalás ösztönzése, a bérek kifehérítése, illetve a vállalkozási kedv növelése - ez olvasható ki az egyik internetes hírportál birtokába jutott kormányzati adóelképzelésekből. A Krónika által megkérdezett adószakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet a javaslatcsomag negatívumaira is: szűkítenék az eddigi adójóváírás mértékét, illetve jelentősen megnőne például az utazási bérletet terhelő adó.

Ha hinni lehet az Index birtokába jutott javaslatcsomagnak, a kormány egyértelműen a gyerekvállalási kedvet kívánja erősíteni a jövőre életbe lépő adóváltoztatásokkal. A munkaanyag szerint már egy gyerek után is könnyítés járna, mintegy tízezer forinttal csökkenhet havonta a fizetendő személyi jövedelemadó összege. Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers adópartnere a további kedvezményeket sorolja:

„Ahol az igazi ugrás történik, az a harmadik gyermek: százezer forint közeli adómegtakarítást lehet elérni, ha 480 ezer forint körüli bruttó fizetésről beszélünk.”

Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy megosztható lesz-e a szülők között a gyerekek utáni adókedvezmény, vagy csak az egyik szülő veheti majd igénybe. Lőcsei Tamás - a munkaanyag alapján - felhívta a figyelmet arra, hogy jelentős adó terhelheti majd az igen népszerű béren kívüli juttatásokat.

„Tényleg csak a legfontosabb béren kívüli juttatások maradnának meg, gondolok itt a melegétel-utalványra. Egy kicsit hiányoltam a hidegétkezési utalványt. Sok olyan hely van, ahol nincs kantin. És nagy túlélési esélye van az üdülési csekknek, a nyugdíjpénztárnak és az egészségpénztárnak.”

Az utazási bérlet vagy az iskolakezdési támogatás viszont a bérekkel egyező adóterhet viselne, vagyis könnyen lehet, hogy kevesebb munkavállaló kap majd ilyen juttatást, ha egyáltalán megmarad ez a rendszer – tette hozzá Lőcsei Tamás.

A kormány első körben a héten tárgyalja a jövő évi költségvetés tervezetét, és péntekig beterjeszti a parlament elé a januártól életbe lépő adócsomagot is, amelyről november 20-ig szavaz az Országgyűlés.
Forrás:  www.mr1-kossuth.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!