Helyi gazdaság

2010.08.25. 13:59

Cél feletti inflációval számol a Magyar Nemzeti Bank

<p>Cél feletti inflációval számol augusztusi jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Virág Barnabás, a jelentést készítő csapat vezetője elmondta: törékeny, elhúzódó kilábalást jósolnak, idén éves átlagban 4,7, jövőre 3,5, 2012-ben pedig 3,4 százalékos infláció várható.</p>

Ezt az elmúlt negyedévben tapasztalt költségsokkokkal, például olajárak és élelmiszerárak emelkedésével valamint a gyengébb forint-euró árfolyammal indokolják. Emellett továbbra is gyenge belföldi keresletre számítanak.

Virág Barnabás elmondta: a recesszió óta az egyik legnehezebb jelentést készítették a körülmények változása miatt. Az elmúlt hónapokban a kilábalás elkezdődött, de ez törékeny folyamat és továbbra is gyenge a belföldi kereslet. Emellett újabb és újabb költségsokkok érik a hazai gazdaságot, ami nem jó ómen - fogalmazott a jelentést készítő csapat vezetője. A jegybank szerint a növekedés hajtóereje továbbra is az export, a belföldi kereslet emelkedése 2011-ben kaphat lökést. Az inflációs várakozások tovább csökkentek, de továbbra is a korábbi cél felett vannak. Az előrejelzés szempontjából meghatározó lehet a következő hónapokban az iparcikkek árazása, a versenyszféra-bérek, a pénzügyi közvetítő-rendszer aktivitása és a 2011-es költségvetési törvény.

Az MNB egyébként a saját feltételezéseinél szigorúbb költségvetési politikát tart indokoltnak, és 2011-ben az egyenlegjavulást döntően az önkormányzati szektortól várják. Az elemzők szerint az idei év közepétől lassú fordulat jöhet a versenyszféra foglalkoztatásában, de az aktivitás párhuzamos növekedése miatt tartósan magas munkanélküliség lehet. A feldolgozóiparban a kereslet bővülése miatt új munkaerő-felvételre lehet számítani, a szolgáltató ágazatok vállalatainál viszont jelentős munkaerő-tartalékok lehetnek. Utóbbiban csak lassabb fordulat lehet - mondta az elemző.

A reálgazdaságot érintő előrejelzés szerint tartós fellendülés csak az iparban érzékelhető, komoly terméskiesés jellemezhette viszont a mezőgazdaság teljesítményét. Az építőiparban pedig 2006 óta folyamatos a visszaesés és "továbbra sem látszik a fény az alagút végén" - mondta Virág Barnabás. Az árfolyamváltozások, kiváltképpen a svájci frank erősödése egyre nagyobb feszültséget okoz a háztartások jövedelem-mérlegében, és egyben óvatosabb fogyasztói viselkedésre ösztönöz - tette hozzá. Megjegyezte: a bizalmi indikátor töretlenül növekedik.

Az elemzés szerint a lakáspiacon tovább mélyült a válság és nem látszanak jelei fordulatnak. Virág Barnabás elmondta: ez még mélyebb és elhúzódóbb lehet, a finanszírozási korlátok és a munkanélküliség miatt.

A jegybank vizsgálta az eddig ismertté vált kormányzati intézkedések növekedési hatásait is, a 16 százalékos, egységes személyi jövedelemadó kulcs bevezetésével azonban részletek hiányában nem számoltak. A gazdasági akciócsomagban megfogalmazottak hatásai döntően 2011-ben jelentkeznek az elemzői csoport szerint. A bankadó esetében nem számítanak arra, hogy a pénzintézetek idén érdemben áthárítják az ügyfelekre. A közüzemi díjakra vonatkozó moratóriumról pedig az az álláspontjuk, hogy alacsonyabb inflációt eredményez, de nem egyértelmű a hosszútávú kifutása az esetleges nyersanyagár-növekedés miatt. Virág Barnabás elmondta: összességében a kormányzati intézkedések mind idén, mind 2011-ben csökkentik az inflációt.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!