Helyi gazdaság

2010.07.28. 17:46

Fellegi Tamás: a kis és közepes vállalkozások térnyerése a cél

<p>Új pályázati rendszert kell kiépíteni, a fejlesztési források tervezését és elosztását össze kell hangolni, emellett új értékelési rendszerre lesz szükség, ami a prioritásokat tükrözi.</p>

Erről Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter beszélt az Új Széchenyi Terv vitairatának bemutatásán szerdán.

A miniszter problémaként említette, hogy az előző kormány idején szerinte elégtelen volt a források lehívása. Mint fogalmazott: 22,5 egységnyi forrásból félidőig csak 1 egységnyi kifizetés történt meg. Hozzátette: a pénzfelosztási arányokon is változtatnak, mert eddig 10 százalék körül részesedtek a kis- és közepes vállalkozások, 21 százalékban a nagyvállalatok és 65 százalékban az államigazgatási nonprofit intézmények. Ezután viszont 50 százalék körüli arányban támogatnák a kkv-ket.

A nemzeti fejlesztési tárca vezetője a forrásokról azt mondta: a körülbelül 8 milliárd forintnyi elérhető uniós támogatásból jelenleg 1828,8 milliárd forint szabad, a többi futó projekt, vagy kötelezettségvállalással elindított beruházás. Hozzátette: a kormány előtt 477 milliárd forint értékű forrás visszavonására vagy átcsoportosítására vonatkozó javaslat van, ebből 41 milliárd forintot a jövőben felszabadíthatnak. Ezen felül azonnal rendelkezésre áll 155 milliárd forint a kis- és közepes vállalkozások számára - tette hozzá. Mint mondta, a program célja a kkv-k jelentős, hosszú távú térnyerése, amelyhez legalább 1000 milliárd forinttal számolnak a ciklus végéig.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!