Helyi gazdaság

2010.04.21. 17:33

Halálra van ítélve az euró?

<p>Bukásra van ítélve a közös európai pénz, ha nem jön létre az Európai Egyesült Államok.</p>

Bukásra van ítélve a közös európai pénz, az euró, ha az öreg kontinens gazdasági nagyhatalmai nem adják szorosabb integrációra a fejüket - hangoztatja a világ egyik legnagyobb bankjának egyik vezető elemzője a Világgazdaság Online beszámolója szerint.

Nem tesz jót a görög válság az Európai Monetáris Uniónak - hívják fel a figyelmet gazdasági elemzők. A válság pedig egyelőre mélyülni látszik, a mai napon ugyanis több mint 10 bázispontos emelkedéssel újabb történelmi csúcsra, kissé 500 bázispont fölé ugrott a 10 éves görög állampapír némethez viszonyított hozamfelára. Eközben már nagyjából 45 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomag szükségességéről beszélnek, melynek nagyobb része az unión belülről, kisebbik része pedig a Nemzetközi Valutaalaptól érkezne.

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy a politikai unió, az Európai Egyesült Államok irányába mozdul vagy a közösség továbbra is megmarad független államok fércmunkájának - fogalmazott Tom Fitzpatrick, a Citigroup vezető technikai elemzője. Az elemző attól tart, hogy az európai gazdasági nagyhatalmak - mint például Németország vagy Franciaország - költségvetési és politikai integrációja nélkül az euró, mint közös európai pénz menthetetlenül halálra van ítélve - számol be az euobserver.

Mások is vélekednek úgy, hogy csakis a költségvetési unió mentheti meg az eurót a bukástól. Soros György korábban arra figyelmeztetett, hogy ha Görögországot sikerül is megmenteniük az európai államoknak a csődtől, akkor is kérdéses az euró jövője. A görögökön kívül ugyanis könnyen bajba kerülhet Olaszország, Spanyolország, Portugália és Írország is, melyek együttes megmentéséhez a monetáris unió országai már nem elegendőek. A pénzügyi guru kiemelte, hogy válság idején mutatkozik meg, mennyire is fontos az egységes költségvetési politika, és hogy a monetáris politika egyedül nem elegendő a bajok orvoslására.

Bár rövid- illetve középtávon kevés esély mutatkozik a politikai integrációra Európában, a szükség egy napon talán ráveheti az európai államokat az egyesülésre. Amennyiben ez bekövetkezne, úgy megvalósulna George Washingtonnak azon jóslata, mely szerint: egy napon az Amerikai Egyesült Államok modellje alapján az Európai Egyesült Államok is meg fog születni.
Forrás: www.vg.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!