Élethelyzet

2024.03.31. 10:30

„Mi mindent kézzel látunk a szem helyett”

Így érzékeli egy gyengénlátó hölgy az embereket és a művészetet 

Édes Richárd

Kerekesné Sarkadi Anna és Barnóczki Gábor

Fotó: ÉR

Hogyan szerez benyomást egy vak vagy látássérült ember valakiről, amikor először találkozik vele? Vajon mennyire tudja élvezni a színházi előadásokat, a komolyzenét és a slam poetryt? 

Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Kerekesné Sarkadi Annával, akire 25 évvel ezelőtt épp a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezeténél talált rá a szerelem. Anna csak halvány fényeket lát, azonban derűlátásából és életkedvéből a látók közül is sokan inspirációt meríthetnének.

„Nem vesszük tragikusan, hogy látássérültek vagyunk, mert különben ebbe belebolondulna az ember” Kerekesné Sarkadi Anna igyekszik mindig a humorosabb, vidámabb oldalát meglátni az élethelyzeteknek. Mindig szemüveges gyermek volt, aztán kontaktlencsére váltott. Majd a szülések után megromlott a látása. Lett egy rosszindulatú daganatos betegsége, amit kemoterápia követett. Fokozatosan, hónapól hónapra elveszítette a látását. 

Azonban ez nem vette el a kedvét az élettől: „Pontosan ezért álltam pozitívan hozzá, és eldöntöttem: én ennek ellenére is talpon maradok. Nem fogok ágynak dőlni azért, mert elment a látásom. Nem kesergek! Ezért örülök annak, hogy rengeteg lehetőségünk van a humorra, a derűre, a társaságra, a közösségre a Vakok és Gyengénlátóknál.” 

A hang és az illat sokat elmond az emberről 

Kerekesné Sarkadi Anna odafigyel a hangra és a hangsúlyra, amikor egy idegen emberrel találkozik. Maga a modor szintén sokatmondó számára: „Nekem különösen fontos, amikor valaki tiszta illatú. A megszólalása. Én nagyon sokat adok a hangra, vagy arra, hogyan közelít felém a másik ember, miket kérdez tőlem, hogyan válaszol a kérdéseimre. Szerencsére igen pozitív a tapasztalatom, bármerre járok buszon és villamoson. Az üzletekben szintén rendkívül segítőkészek, készségesek az emberek.”
Azt mondják, ha valakinek megsérül a látása, egy vagy több másik szerv veszi át a látás funkcióját. Kerekesné Sarkadi Anna szerint több ez, mint legenda:
„Nekem azóta sokkal kifinomultabb a szaglásom és a tapintásom - avatott be minket az érzékszervek változásába Kerekesné Sarkadi Anna. - Mi mindent kézzel látunk a szem helyett. Porszívózás után más szemmel ellenőrzi le, amit mi kézzel vagy tapintással tudunk. Vagy inkább simogatással. Szóval tényleg kifinomultabbá váltak az érzékszerveim, még a hallásom is.” 

A színházban elmesélik nekik, mi történik a színpadon 

Látás hiányában a színházi élmény teljesen mást jelent a vakok és gyengénlátók számára. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet tagjai gyakran járnak a Miskolci Nemzeti Színház előadásaira, ahol a narrátor hangjának segítségével ők is átélhetik a színpad varázsát. 

Kerekesné Sarkadi Anna szerint a narrátor olyan ügyesen közvetíti a történéseket, hogy minden élethűen, vizuálisan megjelenik előttük. Mintha tényleg látnának a színpadon. Anna érdeklődése sokrétű: a vígjátékok és az operett mellett a komolyabb darabok, a drámák is lenyűgözik. 

És persze ott van még a komolyzene! Narráció nélkül a maga teljességében eljut hozzájuk, látássérültként is élvezik. A szervezet tagjaiként rendszeresen járnak a Művészetek Házának rendezvényeire, mert Barnóczki Gábor elnök a szívügyének tekinti, hogy a tagok élvezhessék a művészeteket. Mindent bevet annak érdekében, hogy a vakok és gyengénlátók a sport területén is jól érezhessék magukat, mindig vannak jó programok. 

A zene világa

Kerekesné Sarkadi Anna a kulturális rendezvények közül különösen kedveli Flach Antal csembalóművész-tanár előadásait. 

„Mindenki szívesen jön a fellépéseire. Mert nemcsak előadja, hanem el is magyarázza a történéseket, hogy pontosan mi miért történik. Mesél az egyes zeneszerzők életéről. Bemutatja az adott zeneművet, és nekem ez nagyon tetszik, mert így még teljesebb élményt kapunk.”-mesélt kedvenc előadójáról Kerekesné Sarkadi Anna.
A nőnapi és azt követő slam poetry rendezvény leginkább a szokatlansága és a humora miatt nyerte el Anna tetszését. Dr. Jacsó Pál és Hyka Bálint személyében szerinte két rendkívül humoros emberrel találkoztak, aki mosolyt csalt az arcukra. Különösen tetszett Annának az előadásukban a sok improvizáció. Elsőre furcsának tűnt, azonban később nagyszerű élménnyé vált számára az, hogy a két előadó egymással kapcsolatban is poénkodott a rögtönzések során, ez adott egy izgalmas hangulatot a versek előadásának. 

Így talált rá a szerelem

Annára a Vakok- és Gyengénlátóknál talált rá a szerelem Méghozzá egy farsangi rendezvényen. 

„A párom pécsi, és Komlóról jöttek tekézni, Miskolcon voltak elszállásolva. Aztán ellátogattak egy táncos rendezvényre. Én független voltam, ő legényember, és 25 éve itt ismerkedtünk meg. 21 évvel ezelőtt volt a házasságkötésünk. Anyagi okokból titokban akartuk tartani, csak két tanúval mentünk a nagy napra”-emlékezik a régi időkre Kerekesné Sarkadi Anna. 

Azt hitték, senki sem tud a szombati házasságról, azonban hétfőn már csörögtek a telefonok, és jöttek a gratulációk, mert közben az újságok is megírták a két látássérült ember szerelmének történetét. 

Anna mindenkit arra biztat, hogy vakként és látássérültként se mondjon le a kultúra élvezetéről. Inkább csatlakozzon a szervezetükhöz, ahol nemcsak egy pozitív közösség tagjává válik az ember, hanem együtt élvezheti sorstársaival a színházat, a komolyzenei koncerteket és a szervezet valamennyi színvonalas rendezvényét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában