Várják az önkénteseket

2024.01.02. 22:20

Elkezdődött a téli madárles

Számolja a madár­etetőket és a parkok, kertek madarait a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel!

Távcsöves madármegfigyelés

Fotó: MW

„Újra itt a Nagy Téli Madárles! – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján. – Számold velünk a 2023–2024-es téli szezonban is a madáretetők és a parkok, kertek madarait december 28-a és február 28-a között!” 

„A számolásban bárki részt vehet előzetes természetismereti képzés nélkül. Az adatok feltöltéséhez nem kell más, mint egy mobiltelefon vagy jegyzetfüzet. A programok bár egyszerűek, mégis értékes adatokkal segítheted az MME munkáját” – hívják fel a figyelmet.
Leírják, hogy az adatrögzítés és -beküldés egyszerűsítése érdekében továbbfejlesztették a Turdus nevű (ez a rigófélék tudományos családneve) mobiltelefonos appot is. 

Ezt eddig csak szakmai adatgyűjtésre használták, de az új modulok bevezetésével mindenki számára elérhetővé válik. Az alkalmazás lényegesen megkönnyíti a megfigyelést, mivel azonnal rögzíti a bevitt adatokat, az eltelt idő mérésével segít tartani a 30 perces időtartamot, de segítséget nyújt a fajok meghatározásában is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában