Igaz lehet?

2023.11.18. 18:00

A duci kutyának a gazdája is bizonyára túlsúlyos

A kutatók azt is vizsgálták, hogyan hat az ivartalanítás az állatok súlyára.

Boon.hu

Figyeljünk oda, hogy mit eszik kedvencünk!

Fotó: MW

Sok kutyatartó gondosan ügyel, hogy házi kedvence a legoptimálisabb körülmények között nevelkedjen, de vannak „kiszámíthatatlan” körülmények. Egy új kutatás szerint összefüggés mutatkozik a kutya és gazdája súlya között. A szakemberek kimutatták, hogy ennek oka részben az, hogy a gazdik a jutalomfalatokat a kutya képzésének eszközeként használják, vagy csupán azért, hogy kedveskedjenek háziállataiknak – írja az alon.hu

Gazdájára üt 

A kutatók 268 felnőtt kutyát tanulmányoztak, 20 százalékuk volt elhízott vagy túlsúlyos. A dán kutatók módszeresen megvizsgálták azokat a tényezőket, amelyek négylábú barátaink túlsúlyát, elhízását okozzák. Az eredmények egyértelmű összefüggést mutattak ki a kutya és tulajdonosa testsúlya között. A túlsúlyos vagy elhízott kutya több mint kétszer gyakoribb a túlsúlyos vagy elhízott gazdák körében, mint a karcsú, normális súlyú tulajdonosok esetében. „Gyakran az emberek nem gondolnak arra, hogy kutyájuk súlya problémát okozhat.” Ez vezethet a kutya elhízásához. 

A túlsúly vagy az elhízás nagy hatással van a kutya egészségére, megrövidíti élettartamukat

– jegyzik meg. Korábbi tanulmányok szerint átlagosan 1,3 évvel rövidebb a kövér kutyák élettartama azokénál, akiknek korlátozzák étrendjüket. 

Jutalomfalatból elhízás 

Miközben a normál súlyú gazdik a jutalomfalatokat a kutya tanítása céljából használják, a túlsúlyosak azért, hogy kedveskedjenek az állatoknak, mint amikor megosztják velük a szendvics vagy a süti utolsó falatát – hívják fel a figyelmet. A szakemberek azt is megvizsgálták, hogyan hat a sterilizáció az állatok súlyára. Kimutatták, hogy a kasztrált hímeknél háromszor nagyobb a kockázata a túlsúlynak vagy az elhízásnak a nem kasztráltakhoz képest. A sterilizált nőstényeknél nem találtak ilyen összefüggést a súlygyarapodással. Kimutatták ugyanakkor, hogy a nőstény kutyáknál eleve nő az elhízás kockázata, akár képtelenné tették őket a fogamzásra, akár nem. 

Oda kell figyelni 

„Ha a hímeket ivartalaníttatjuk, ugyanolyan magas a kockázata a túlsúlynak, mint a nőstények esetében. A kasztrálás csökkenti képességüket az étvágy szabályozására, és csökkentheti az ösztönzést a mozgásra, ami a túlsúly egyik növekvő kockázata. Ezért a gazdinak még gondosabban kell ügyelnie arra, miként eteti kasztrált kutyáját” – jegyzik meg cikkükben a kutatók. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában