Így látjuk

2023.10.27. 20:00

Van aki tudatosan készül rá, más csak legyint rá: az óraátállítás

Az óraátállítás minden ősszel és tavasszal sok embert foglalkoztató téma. Már csak néhány nap és eljön a téli időszámítás ideje idén is. Október 29-én vasárnap 3 órakor 2 órára kell visszaállítani az órákat.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Szendi Péter

Ezúttal könnyebbséget jelenthet az átállásban, hogy október 30-án, hétfőn kezdődik az egy hetes őszi szünet. Az október 25-ei Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az óraátállítás lehetséges eltörlésé kapcsán azt jelentette ki, hogy egységesen kellene véghez vinni az európai országokkal, mert egyébként külön időzónába kerülnénk a szomszédainkkal. Magyarország kormánya egyébként támogatná, hogy csak nyári időszámítás legyen.

Felboríthatja a bioritmust

Megkérdeztünk egy háziorvost és néhány édesanyát - akik a gyermekek miatt pontos napirend szerint élnek -, hogy létező problémáról van-e szó? Valóban befolyásolja-e a hétköznapokat, hogy egy órával többet vagy kevesebbet mutat az óra és okoz-e ez bármilyen egészségügyi problémát?

A bioritmust fel tudja borítani, de mindössze néhány napra. Hamar hozzászokik a szervezet ahhoz az egy óra pluszhoz vagy mínuszhoz – mondta dr. Veréb Ilona háziorvos. Ilyen jellegű problémával nem fordulnak hozzá a betegei, ez nem olyan, mint mondjuk a fronthatás, ami fejfájást, ízületi fájdalmakat és egyéb tüneteket okoz.

Minél több napfényt magunkba szívni

Ami ilyenkor ősszel inkább megviseli az embereket, a délutáni korai sötétedés. Mivel egy órával vissza állítjuk az időt, így hamarabb lesz sötét, a kevesebb napsütés, nappali fény sokaknál depressziós tüneteket okoz, azonban ezt jól lehet ellensúlyozni olyan tevékenységekkel, amelyeket leginkább ősszel-télen végzünk – hangsúlyozta a doktornő. Amikor szép idő van, akkor lehetőség szerint minél többet kell a szabadban lenni, de kiválóak ezek a napok az otthoni rendrakáshoz, iratok szortírozásához, vagy egy családi társasjátékozás is belefér, vagy csak bekuckózni egy jó könyvvel, meleg teával a kedvenc fotelünkbe – vélekedett a háziorvos.

Pontos időbeosztás nélkül nem megy

Egy héttel korábban elkezdi tudatosan azt, hogy minden nap tíz perccel hamarabb vagy később teszi le aludni a kisfiát és a hatodik napon már elérik a plusz vagy mínusz egy órát a reggeli ébredésnél, így nem okoz gondot az óraátállítás – mondta Mestyán-Szedő Rita. Nemrégen lett óvodás a kisfia, elég sokat utaznak reggel tömegközlekedéssel, ezért náluk nagyon fontos a pontos napirend. Lehetőség szerint minden nap ugyanakkor alszik el és ébred a gyermek. Az édesanya várandós második kisfiával, így már most szeretné kialakítani a szokásokat, hogy majd ha meg lesz a kis tesó, könnyebbek legyenek a hétköznapok. Különben pedig örülne annak, ha eltörölnék az óraátállítást – tette hozzá.

„Sodródik az árral”

Nem készül rá tudatosan, inkább csak kezeli a helyzetet – fogalmazott Hellebrand Mónika. A két gyermekes édesanya munkáját rugalmas időbeosztásban végzi, ezért a reggelek inkább az iskolakezdéshez igazodnak, de csupán az óraátállítás miatt nem változtatnak a rutinon. Már nem annyira kicsik a gyerekek, hogy nagyban befolyásolná az életüket, hogy egy órával több vagy kevesebb van, néhány nap alatt megszokják, jól alkalmazkodnak – jegyezte meg az anyuka. Hozzátette: talán a piciket jobban megviseli, mint a nagyobbakat.

A „jetlag”-hez képest ez semmi

Amikor még nem volt édesanya, külföldön dolgozott, sokat utazott, volt, hogy 20-30 órát volt folyamatosan úton. Rengeteg időt töltött repülőgépen, így számára a „jetlag” vagyis a gyors időzóna-átlépés sem ismeretlen – tudatta Szalontainé Kovách Réka. Akkoriban erre mindig előre készült, indulás előtt pihent, aludt, ha tudta, hogy ahová megérkezik, ott éppen más napszak lesz, mint ott, ahonnan elindult. Ma már két gyermeket nevel és a harmadikkal várandós, sokszor kaotikusak a napjaik, mint minden családban, ahol kicsik vannak. Az óraátállítás igazából nem jelent gondot számukra – emelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában