Kiskedvencek

2023.10.02. 12:30

Szeretik a magasságot a macskák

Már a mai házi cicák ősei is szívesen másztak fel a fákra, hogy onnan tekinthessenek körbe a potenciális élelemforrásokon.

Pap Gyula

A macskák imádnak mászni

Fotó: Szendi Péter

Legyen az könyvespolc, hűtőszekrény, pohárszék: a legtöbb macska él-hal lakásunk magasabb bútoraiért és szerkezeteiért. De vajon miért törekszik kedvencünk oly kitartóan felfelé? Míg az emberek szemében a hűtő csak egy eszköz a konyhában, vannak macskák, akik számára egyenesen az ígéret földjét jelenti, amelyet mindenáron meg kell hódítaniuk. De vajon miért? Nos, szimplán csak a magasság miatt – írja a hazipatika.com.

Három dimenzióban

„A macskák három dimenzióban léteznek, nem kötődnek úgy a földhöz, mint a kutyák; imádnak mászni” – idézi a PetMD Trish McMillan Loehr macskaviselkedés-kutatót. A macskák persze nem mostanában szerettek bele a magasságokba: már a mai házi cicák ősei is szívesen másztak fel a fákra, hogy onnan, vagyis a többi ragadozótól többé-kevésbé biztonságban tekinthessenek körbe a potenciális élelemforrásokon. A biztonság pedig ma is szerepet játszhat magasra mászó macskánk viselkedésében, hiszen a gyerekek vagy a kutyák elől – mely utóbbiaknál egyensúlyérzéke eleve sokkal jobb – legjobb neki valahová felfelé kapaszkodni a lakásban. Ezért aztán ajánlott is ilyen lehetőségeket biztosítani a számára.

Ha pedig több macska él együtt, akkor a köztük formálódó hierarchiában is szerepet kaphat a magasság: aki megkaparintja a lakhelyen a legmagasabb helyet, általában is a domináns vezéregyéniség lesz, aki így a legjobb pozícióból láthatja be birodalmát és figyelheti meg a vele együtt élők tevékenykedését. Mindezek mellett azért is hasznos, ha otthonunkban is biztosítjuk macskánk számára a felkapaszkodási lehetőségeket, mert így elkerülhetjük, hogy unatkozzon, ami macskák esetében katasztrofális – általában valamiféle rombolásban kicsúcsosodó – következményekkel járhat.

Vigyázzunk az ablakkal

„A függőleges mozgás lehetősége nagyon-nagyon lényeges a macskák számára” – mondja dr. Jennifer Fry állatorvos, aki szerint egyetlen árva könyvespolc még nem elég a cicánk számára. Többféle lehetőséget szükséges biztosítani neki, közte akár magasabb macskavárat vagy cicaágyat is. Sokak szerint ez éppolyan fontos, mint hogy beszerzünk a macskának egy almot. Kisebb méretű lakások esetén pedig különösen fontos a vertikális haladás lehetősége, hiszen hová máshová kalandozhatna el egy ilyenben a macska, ha nem fölfelé. 

Érdemes észben tartani, hogy az ablakok eleve nagyon vonzzák a lakásban élő macskákat – pláne, ha madarak szemtelenkednek ezek közelébe, amit akár magunk is elősegíthetünk egy külső madáretető felszerelésével –, így ezt is kihasználhatjuk, de ha lakásunk és így ablakai kifejezetten magasan vannak, akkor ügyeljünk rá, hogy ne legyenek nyitva, nehogy balesetet szenvedjen az esetlegesen kikíváncsiskodó állat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában