Kedvencünk

2023.08.27. 18:50

Biztonságos, cicabarát otthon

Vessünk egy cserépbe macskafüvet, hogy azt egye, ne féltett növényeinket.

Fotónk illusztráció

Fotó: MW

Rengeteg veszély leselkedhet a macskákra a kertben. Teljesen ki nem védhetjük a bajt, de tehetünk arról, hogy kisebb eséllyel sérüljön meg a cica. A szabadban még egy jól táplált szobatigrist is hajt a vadászösztön! Nem kell attól tartanunk, hogy esetleg mérgezett egeret zsákmányol a szomszédban, ha a legalább 180 centiméter magas kerítést megtoldjuk a tetején 45 fokos szögben visszahajlított csirkehálóval, lent pedig betömjük a réseket. Hagyjunk a kertben szabad felületet, hogy a cica kedvére hempereghessen, és legyen egy füves rész vagy egy pad, ahol háborítatlanul sütkérezhet, lustálkodhat – javasolja a Lakáskultúra.

Válogatott növényzettel 

A cica puha, laza talajon szereti elvégezni a dolgát. Helyezzünk el neki egy homokkal töltött ládát macskavécének, a díszkert kényes helyeitől pedig tartsuk távol a számára kényelmetlen kéregmulccsal, kőzúzalékkal vagy szagos macskaűző növénnyel. Négylábú kedvenceink kerülik a szúrós rózsákat, de unalmukban kóstolgathatnak a virágágyásban. Ezért ültetés előtt tájékozódjunk a növényekről, és mondjunk le azokról, amelyek nyelési irritációt, nyálzást, hányást, hasmenést, légzési zavart vagy bénulást okozhatnak (leander, hortenzia, szarkaláb, sisakvirág, páfrány és sok hagymás). Remek megoldás lehet, ha a „tiltott zónákban” kéregmulcsot vagy kőzúzalékot helyezünk el, ami esztétikus látványt nyújt, a kedvencek viszont nem kifejezetten szeretik, így elkerülik ezt a környéket, és keresnek egy kényelmesebb terepet maguknak. Doromboló kedvencünk az emésztés megkönnyítése és a lenyelt, a gyomrában gombóccá összeálló szőrszálaktól való megszabadulás miatt ösztönösen legel zöldet, hogy kitakarítsa a bélrendszerét. Vessünk egy cserépbe macskafüvet, hogy azt egye, ne féltett növényeinket. A legtöbb cica imádja a macskamentát. A virágos évelő erős illóolajat tartalmazó leveleinek rágcsálásától még a lusta állatok is felélénkülnek, játékossá válnak, vagy randevúzni kezdenek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában