Akció

2023.10.01. 12:00

Az afrikai gorillák élőhelyét védhetjük meg

A mobiltelefonok újrahasznosításával nemes célokat szolgálhatunk.

Ha már nem használjuk..

A Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, a Védegylet Egyesület és az Afrikáért Alapítvány / Foundation for Africa / Fondation pour l'Afrique által 2018-ban közösen elindított „Passzold vissza, Tesó!” használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány 2023-as őszi szakasza szeptember 24-én, a Gorillák világnapján újra indult. Mi is tehetünk a csimpánzok és gorillák megmentésért – hívta fel a figyelmet a Miskolci Állatkert Facebook bejegyzésében. A használaton kívüli mobiltelefonokat az állatkert oktatótermében található gyűjtődobozba lehet elhelyezni. 

A mobiltelefonokat újrahasznosítási célból gyűjtik össze, melyet egy magyar cég, az Inter-Metal Recycling Kft. zárt láncon keresztül végez. A készülékek előállításához egy ritka ércre, a koltánra van szükség. Ebből nyerik a kondenzátorok bevonásához használt tantál nevű fémet, amely megtalálható a mobiltelefonokban, táblagépekben, laptopokban és GPS készülékekben is. A világ koltán készletének nagy része Afrikában található, ugyanott, ahol a csimpánzok, bonobók, hegyi gorillák és a keleti síkvidéki gorillák élnek. Élőhelyüket drasztikusan megváltoztatja a bányászat, az erdők területe emiatt jelentősen csökken. A bányák nagy része illegális, az ott dolgozók is veszélyben vannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában