Siker!

2023.09.01. 15:30

Kültéri kondiparkban fejleszthetik mozgásukat a hejőkeresztúri gyerekek

Ahol a mozgás fejlődik, dolgozik a test, ott az agyi tevékenység is aktívabb.

Nagy-Hankó Krisztina

A szalagátvágás jelezte, kész a kondipark

Fotó: Ádám János

A Mezőkövesdi Tankerületi Központ fenntartásában lévő Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskolában a nyár folyamán a Tanítsunk Magyarországért Alapítvány közreműködésével iskolai szabadtéri kondipark épült. A „BeStrong” kültéri multifunkcionális kondipark (fedett, komplex testnevelési eszköz) ünnepélyes átadása szeptember elsején volt, egybekötve a 2023/24-es tanév tanévnyitó ünnepségével. 

Eddig is sikeresek voltak a sportban 

Amikor az iskola új épületét átadták, már akkor azon gondolkoztak, hogyan tudnák hasznosítani a hozzá tartozó területet. A probléma megoldódott, hiszen a sporteszközt biztosan sokat fogják használni – mondta Veres Gábor, iskolaigazgató. Testnevelés órákon és sport foglalkozásokon rendszeres állomásként lesz beépítve a kondipark. Az intézmény a diákolimpiákat tekintve országos viszonylatban a három legaktívabb iskola közé tartozik – jegyezte meg az igazgató. Ezt a tendenciát szeretnék megtartani, amihez az edző eszköz nagy mértékben hozzájárul majd. 

Világszínvonalú eszköz 

A kültéri kondipark a Katker 2005 Kft. ajándéka a Tanítsunk Magyarországért Alapítvány, ezen keresztül a hejőkeresztúri iskola és annak tanulói számára – hangsúlyozta dr. György László, a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos. A program társalapítója. A sporteszköz értéke 12 millió 700 ezer forint – tette hozzá a kormánybiztos. Majd azt is hozzáfűzte, reméli, gyorsan „tönkreteszik majd” a gyerekek, vagyis annyit fogják használni, hogy hamar elhasználódik. Ez azonban csak vicc, hiszen az eszköz a legmodernebb technológia és világszinten is magas minőséget képvisel. Végezetül azt kívánta a kormánybiztos a gyerekeknek, hogy sokat használják, legyenek erősek, fejlesszék a mozgásukat és akkor annál okosabbak is lesznek, hiszen bizonyítottan van kapcsolat a két dolog között. 

A múltba nyúló kapcsolat 

Pedagógusként, oktatóként régóta figyeli a hejőkeresztúri általános iskola működését – mondta prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, a Tanítsunk Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a program társalapítója. Hozzátette: az egyetemi tanárképzésben a mai napig követik azokat a hagyományokat, amelyeket ebben az intézményben dolgozó kollégáktól és gyerekektől tanultak, kaptak és ezen nem is kívánnak változtatni. A kondipark azt szimbolizálja, hogy az intézmény friss és sportos és erre büszkék is lehetnek – vélekedett a rektor.

Annak idején, amikor ő testnevelő tanárként dolgozott, illetve még diákként is örült volna egy ilyen lehetőségnek, mind oktatni, mind pedig gyakorolni jó lett volna az eszközön – hangoztatta Katona Zoltán, a Katker 2005 Kft. kivitelező cég vezérigazgatója. Testnevelés órán és a szabadidőben is minél több használatot kívánt és kifejtette: ha el fog kopni, annak örülni kell, mert az azt jelenti, hogy sikeres volt a projekt. 

Az ünnepélyes átadással egybekötött tanévnyitón részt vettek a mentorok is, vagyis azok a Miskolci Egyetemen tanuló fiatalok, akik önkéntesen csatlakoztak a Tanítsunk Magyarországért Programhoz és hejőkeresztúri gyerekeket segítenek a tehetségük kibontakozásában.  

A Tanítsunk Magyarországért program motivációja, hogy a kistelepüléseken élők számára is biztosítani kell, hogy sikerrel boldogulhassanak az életben. Ehhez azonban a Kormány gondolkodása szerint nem segélyt vagy alapjövedelmet kell nyújtani, mert ezek konzerválnak, hanem meg kell teremteni a lehetőséget, hogy sikeresen tanuljanak tovább és helyezkedjenek el a munkaerőpiacon, mert a tanulás és a munka visznek előre. 2023-ban országszerte már több mint 100 általános iskolában van jelen a program. 17 felsőoktatási intézmény több mint 1000 mentora, több mint 4000 mentorálttal bizonyítja, hogy minden gyermek tehetséges valamiben, csak fel kell fedezni ezt a tulajdonságát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában