Minden elfogyott

2023.08.02. 13:00

Sokakat összekapcsol a csernelyi derelye (fotók)

A helyi specialitás mellett a gulyást is jóízűen elfogyasztották a fesztiválra látogató vendégek.

Marosréti Ervin

Sokat dolgoztak a csernelyiek

Fotó: ME

Az elmúlt évtized alatt nagyszerűen felépített rendezvényt tartottak Csernelyben. A hegyháti településen ezúttal is a rájuk valamint a környékre jellemző ételt állították a középpontba. A hagyományos, krumplitöltelékes derelye ünnepén az volt a legfontosabb, hogy a finomságból minél több készüljön, hiszen ezen a napon rengetegen érkeztek a faluba. Az előkészületeknél azt is figyelemben vették, hogy a fesztivált összekapcsolták a CSET-el, vagyis a Csernelyből Elszármazottak Találkozójával, így lisztből és krumpliból és dolgos kézből is több kellett, mint egyébként.

Sokan dolgoztak

– Mindenkinek köszönettel tartozunk, akik eljöttek hozzánk. Jó szívvel látjuk, hogy a Derelye Fesztivál iránt minden évben egyre nagyobb az érdeklődés – fogalmazott a tavaly átadott Derelye Házban Csorbáné Galambosi Erzsébet főszervező. – Rengeteg programon veszünk részt, de számukra mégis ez a nap a legfontosabb. Az elmúlt három napban a derelyés lányok és fiúk nagyon sokat dolgoztak, hogy a vendégek jól érezzék magukat. A polgárőrök, a konyhások, a sátorépítők- és bontók is hozzátették, amit ilyenkor kell. Többen mellettünk voltak a környező falvakból is, a fellépők pedig ismét maradandó élményt szereztek nekünk és a vendégeknek is.

A több üstben főzött gulyás és a derelye pedig mind elfogyott. Talán ez a legjobb visszajelzés a fesztivállal kapcsolatban. A közös ebéd jó hangulatban telt, amit tovább fokoztak a délutáni és a kora esti órákban a szabadtéri színpadon fellépő kulturális csoportok.

Szakácskönyv jelent meg

– A településen az elmúlt években egy olyan közösség alakult ki, amely nem csupán a krumplitöltelékes túrós derelyét készíti szívvel-lélekkel a vendégek számára, hanem sokat tesz hozzá a helyi kulturális élet mozgalmasabbá válásához is - emelte ki köszöntőjében Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője. - Az idei fesztiválon a „Szakácskönyv másképp” című 80 oldalas könyvüket is bemutatták a hagyományőrző egyesület tagjai, akik a receptek mellett szeretett településükhöz kapcsolódó történetekkel és fotókkal is gazdagították a kiadványt.

Külső felújítás

A könyv valóban újdonságnak számított, amelyet pályázati forrásból valósítottak meg az egyesület tagjai. A korabeli helyi ételek mellett Csernelyre és a Hegyhátra jellemző történetekkel is színesítették. A fesztivál idején sokan néztek be a csernelyi Derelye Házba, amelynek a belső felújítása és egy kis kiállítás már a tavalyi évben elkészült. Rövidesen pedig a külső rekonstrukció is elkezdődhet - ezt Gyopáros Alpár, a Magyar Falu Programért felelős kormánybiztos jelentette be, aki a fesztivál előtti napon kóstolhatta meg a csernelyi derelyét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában