Emléktúra

2023.07.27. 10:58

Lóháton négy napon keresztül

A Görgei emléktúra legfontosabb üzenete a hagyományápolás, az értékek átadása az utókor számára.

Marosréti Ervin

Ózd környékét bejárták a lovasok

Fotó: Marosréti Ervin

Ebben az esztendőben is lóháton emlékeztek meg azokról a bajtársakról, akik 1849. július 21-én életüket vesztették a dubicsányi csatában. A Görgei emléktúra iránt ezúttal is nagy volt az érdeklődés, hiszen a négy napos eseménynek hetvenöten vágtak neki. Egy évvel ezelőtt a kedvezőtlen időjárás miatt a Hétbe tervezett bemutatót nem tudták megtartani, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy idén a kényelmes tempóban is megtehető Ózd-Szentsimon - Hangony - Borsodszentgyörgy - Ózd - Hét útvonalon haladnak majd végig.

Telt ház volt

– Ez a programunk már meghaladta azt a létszámot, amelyet biztonsággal tudunk kezelni és el tudunk helyezni. Ezúttal is több mint százan szerettek volna csatlakozni a Görgei emléktúrához. Voltak visszatérő vendégek és állandó résztvevők is, sőt olyanok is, akik Besenyőtelekről vagy éppen Losoncról lóháton érkeztek a táborunkba – összegzett a négy napos esemény után Varga Gábor, a rendező Gömöri Lovas - és Népi Hagyományőrző Egyesület vezetője.

– Egy olyan útvonalat és távot állítottunk össze, ami mindenki számára nagy megerőltetés nélkül teljesíthető. Fontos szempont volt, hogy a tavaly Hétben elmaradt bemutatónkat bepótoljuk. Ez szerencsére nagyon jó hangulatban sikerül, de az utunk során az eső így sem került el bennünket.

Táncház Szentgyörgyön

A környéket utolért zivatarnak ezúttal a Görgei emléktúra borsodszentgyörgyi programja esett áldozatul. Ettől függetlenül a faluban lenyergeltek, majd a lovasok egy jó hangulatú táncházon vettek részt, ami nagyszerű hangulatban telt.

– A legfontosabb ezzel a túrával kapcsolatban, hogy a hagyományokat őrizzük, ápoljuk, a fiatalabb nemzedéknek továbbadjuk – folytatta Varga Gábor. – Boldog vagyok, hogy egyre több fiatal csatlakozik hozzánk, akik magukénak érzik a huszár, a lovas életet. A legfiatalabb résztvevő a kisebbik fiam volt, aki tizenhárom éves. A legidősebb lovas társunk pedig már betöltötte a hetvenkilencedik életévét. Arra is mindig figyelünk, hogy az állandó lovasok mellett mindig legyenek olyanok, akik először járnak nálunk. Most is többen voltak, de a búcsúzáskor valamennyien azt mondták, hogy legközelebb mindenképpen visszajönnek. Ezek a jelzések nagyon fontosak, és megerősítenek abban, hogy a jövőben is érdemes csinálni.

Lengyel-túra

A Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjai emellett számos programon vesznek részt, sőt a Budai Várban is rendszeresen teljesítenek szolgálatot. A következő időszak legnagyobb túrája pedig augusztusban lesz, amikor Lengyelországból lovagolnak haza úgy, hogy az ózdi hazaérkezésük a nemzeti ünnepen a kenyérszentelés idejére várható.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában