Vigasság

2023.07.30. 17:48

Jubilált a lecsófőző fesztivál Hernádnémetiben (fotókkal, videóval)

A tizedik megmérettetésen a lecsó különböző változatait készítették el a versenyzők és színes programokat is rendeztek a fesztiválon.

Ujlaki Attila

Jó hangulatban telt a főzés

Fotó: Bujdos Tibor

A tizedik jubileumi lecsófőző fesztivált rendezte meg Hernádnémetiben a helyi önkormányzat vasárnap. Reggel 9 órakor a csapatok már elkezdték az előkészületeket; tüzet raktak, a lecsóhoz valókat felvágták, majd 10 órakor dr. Orosz Zsolt, a község polgármestere indította meg a főzőversenyt, amely a déli haragszóra ért véget. 

Tizenegy csapat nevezett idén a versenyre, akik lecsókülönlegességeket készítettek el, amelyet egy szakmai zsűri értékelt. A győztes vándorserleget vitt haza, amelyet egy évig kell megőriznie, a következő megmérettetésig és a dobogósok pénzutalványt kaptak.

Lecsókülönlegességek, minden mennyiségben

Tóth Ferencné, aki a hernádkaki Mézes Nagyik csapatának tagja, elmondta, hogy lecsót készítettek csirkemájjal a megeredtetésre. „Az étel különlegességét az adja, hogy trikolor nokedlivel készítjük el” – mondta. Azt is megosztotta, hogy csapatával második éve neveznek a versenyre, amelyen nagy örömmel vesznek részt. „Egy ilyen étel elkészítése két órát vesz igénybe” – mutatott rá. 

A Lúci Kukták csapata székely lecsót készített, tejföllel és tojással a hagyományos receptúra szerint. „Ez az étel különlegességnek számít, mert csak részben tradicionális helyben, az igazi székely receptúrát kevesebben ismerik itt” – mondta portálunknak Szemán Gyula, a csapat tagja. 

Egésznap színes programok várták az érdeklődőket, többek között a Spider Mentőcsapat és a helyi polgárőrök kutyásbemutatója, biciklis bemutatók, zenés-táncos rendezvények és természetesen lecsó minden mennyiségben. A főzéshez a Számadó zenekar csinált kedvet, színpadra lépett Peter Sramek és Bunyós Pityu, a rendezvény alatt játszópark és veterán autók bemutatója várta a vendégeket. A rendezvényhez kapcsolódva délelőtt búcsúi szentmisét is tartottak a római katolikus templomban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában