Vigyázat!

2023.07.20. 13:00

Könnyen megfertőzhet házi kedvencünk

Veszettség ellen kutyáinkat kötelező, macskáinkat ajánlott évente oltatni.

Pap Gyula

Vigyázzunk a kedvenceinkre!

A zoonózis olyan betegség és/vagy fertőzés, amely állatok és emberek között közvetlenül vagy közvetett módon, természetes úton vihető át. A hétköznapi életben leggyakrabban a kutyák és cicák betegségeivel kapcsolatban emlegetik az egészségügyben a zoonotikus fertőzéseket, de egyéb háziállatok és vadállatok is nagy szerepet játszhatnak ezek terjesztésében – mondta el  dr. Pál Petra kamarai specialista, a Miskolci Állatkórház állatorvosa.

Megfelelő higiénia 

Ezek a kórokozók lehetnek vírusok, baktériumok, gombák vagy sok esetben parazitás fertőzések. A betegségek terjedhetnek emberek és állatok között közvetlenül  – harapással, bőrön át, belégzéssel és így tovább – vagy akár közvetett módon is, kullancsok, szúnyogok által. A megfelelő higiéniai szabályok betartásával és az állatok előírt állatorvosi gondozásával a hobbiállatok és vadállatok nem jelentenek nagy veszélyt az egészséges emberre. 

Néhány ezen betegésekből köztudott, mint például a minden emlősállat által terjeszthető veszettség, mely ellen kutyáinkat kötelező, macskáinkat ajánlott évente oltatni, hiszen emberre nézve is halálos kimenetelű fertőzésről van szó. Kevesebb szó szokott esni a paraziták által terjesztett fertőzésekről, pedig kisállataink vonatkozásában meglepően gyakori probléma lehet. Leggyakrabban a nem megfelelő időközönkénti féreghajtás (legalább negyedévente) játszik szerepet a bélférgesség állatról emberre való terjedésének megelőzésében. Emberi fertőződés esetén humán féreghajtó gyógyszerek szedése jelenthet megoldást, természetesen orvosi felügyelettel. A kismamák esetében fel szokott merülni a toxoplasmosis nevű egysejtű parazita által okozott betegség, mely a korai terhesség során magzatkárosító hatású lehet. Ellene a védekezés alapvetően szerencsére könnyen kivitelezhető, a macskaürülékkel való találkozás kerülésével és a gyümölcsök-zöldségek fogyasztás előtti alapos megmosásával.   

A bakteriális zoonózisok között kisállatok vonatkozásában az úgynevezett macskakarmolási betegség említendő, melynek kórokozója a macska nyálából mosakodás közben a karmára, onnan bőrsérülésen át az ember szervezetébe kerülhet. Legyengült szervezetben súlyos lázas megbetegedést okozhat. Hüllőktől szalmonellózist, papagájoktól tüdőgyulladásos megbetegedést kaphatunk el, ha nem takarítjuk őket rendszeresen és megfelelően. 

Háziállataink esetében tehát nagyon fontos ránk nézve is a szükséges oltások rendszeres beadatása, a rendszeres féregtelenítés és külső élősködők elleni kezelés. Ezenfelül kerülni kell a kedvenceink vadon élő állatokkal való kapcsolatba kerülését, és be kell tartani az alapvető higiéniai előírásokat – tanácsolja a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában