Június

2023.06.02. 08:00

Fotók: Mesés pipacsmező Kistokaj határában

Gyönyörű pipacstenger piroslik a borsodi Kistokaj határában.

BNR

A pipacs a vadvirágok királynője.

Fotó: BNR

A pipacsot a vadvirágok királynőjének is nevezik. Nem véletlenül. Piros színével minden tekintetet magára vonz. A nyár és a jó idő hírnöke ő.

Kerti növénynek ma már ritkán ültetik, pedig több dísznövényként nemesített változata létezik. A többnyire vörös, narancssárga díszpipacs önmagát szaporítja, terméséből a szél hordja szét a magokat, ezért ha egy kert napos részébe ültetik, akkor a növény egyre nagyobb területet foglal el - írja a Wikipédia.

Kevesen tudják róla, hogy gyógynövény is

A pipacsvirág jó köhögéscsillapító és enyhe nyugtató hatású, teáját toroköblítésre használják, valamint alvászavarok ellen. A növény magját, leveleit, kinyílt virágszirmait májustól augusztusig gyűjtik, ami nagy figyelmet igényel: a szirmokat nem szabad összetörni, mert elvesztik a színüket és fekete foltossá válnak. Vékony rétegben kiterítve, napfénymentes helyen szárítják. A szárítás során a szirmok elvesztik élénkpiros színüket és liláspirosakká válnak.

Kistokaj határában szemet gyönyörködtető látvány tárul elénk. Ha arra járnak, nézzék meg a virágokat! Íme egy kis ízelítő:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában