Ünnep

2023.05.29. 15:00

A mindennapok pünkösdje

Tízéves születésnapját ünnepli a miskolci katolikus Mindszent Karizma Közösség.

DA

Áhítat

Fotó: Vajda János

Az emberek megtéréséről és a keresztény közösségek létrejöttéről vagy megújulásáról Isten harmadik személye, a Szentlélek gondoskodik, amely a Péter apostol korabeli első pünkösd máig ható jele. A katolikus egyház egyik újkori megújulási hulláma a katolikus karizmatikus megújulás, amely nyitott a Szentlélek különleges ajándékaira vagy más néven karizmáira. A lelkiségi mozgalom egyik zászlóshajója Miskolcon a Mindszent Karizma Közösség, amely idén ünnepli 10 éves születésnapját. 

– A Mindszent Karizma Közösség egy népes Szentlélek-szeminárium résztvevőiből jött létre 2013-ban Koós Ede atya vezetésével, akitől a nevünket is kaptuk. Ez egy többhetes lelkigyakorlat, ahol a Szentháromság harmadik személyével ismerkedtünk tanítások és kis csoportos beszélgetések révén – emlékezett vissza Juhász-Gelencsér Anett, a közösség vezetője. – Kezdetben imacsoportként indultunk a Mindszenti Plébániához kötődően. A karizmatikusság számunkra a Szentlélek ajándékaira, gyümölcseire való nyitottság mellett a hit mindennapokban történő megélését jelenti. A férjem és az én megtérésemben az is közrejátszott, hogy már 2013-ban kapcsolatban álltunk a közösséggel, amikor katekézisre jártunk, és készültünk rá, hogy a katolikus egyház tagjai legyünk. 2015-ben pedig csatlakoztunk hozzá.

Megtérések történnek 

Tagjaik az elmúlt tíz évben kitartottak az imádságban, a közösség és a szolgálat mellett. 

– A Szentlélek hozott a közösségbe zenészeket, így 2014-ben megalakulhatott a dicsőítő zenekarunk, amely szívből Istennek játszik. Először csak egy szál gitárral, diktafonról tanultuk a dalokat. Mostanra viszont annyira felfejlődött a csapatunk, hogy sokan ismerik, szeretik és hívják őket szolgálni. Első és legnagyobb vállalásunk a Közösségek Regionális Karizmatikus Találkozójának megszervezése volt. Ezen keresztül azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy szeretnénk összefogni az Egri Főegyházmegye, a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye és a Felvidék katolikus karizmatikus közösségeit. Azóta is sok közösséggel rendszeresen összejárunk. Visszajelzések alapján a vendéglátás karizmáját is megkaptuk. Az idei találkozón szembesültünk vele, hogy milyen gyorsan elszaladt a tíz év. Éppen Koós Ede atyát hívtuk meg a nyolcadik találkozóra az egyik főelőadónak, aki meglepetésként egy nagy tortával köszöntött bennünket. A karizmatikus találkozó mellett zenés áhítatokat is szoktunk tartani minden korosztálynak. Ilyen például az Angyal, amely egy húsvét és karácsony előtti gyónási alkalom a Mindszenten, vagy a Kálvária-búcsúhoz kapcsolódó szolgálatunk. Tanúságtételek szólnak arról, hogy a Szentlélek hogyan munkálkodik emberek életében ezeken a programokon keresztül – árulta el a közösség vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában