Húsvét

2023.04.09. 20:33

Adódik a kérdés: Szabad-e locsolni?

Férfi ismerőseim nagy része mindig szép emlékként gondol vissza arra a gyermekkori jelenetre, amikor húsvét előtt az apukákkal vagy barátokkal hosszú órákig verset tanultak. Mert nincsen húsvét jó locsolóvers nélkül. Akkor várható csak sok és szép hímes tojás, de vajon hogyan gondolkodnak erről a mai férfiak?!

Póczos Nikolett

Húsvéti locsolkodás

Fotó: Bencsik Ádám

Van, aki a rímes, van aki a pajzán és van, aki a mély, komoly mondanivalóval rendelkező vereseket kedveli, de olyan is akad, aki egy régi családi örökül hagyott verssel járja a lányos házakat évek óta. De manapság egyre többen vannak olyanok, akik egyáltalán nem verselnek már és a piros tojást sem várják el. Kisebb településeken és szoros emberi kapcsolatok mellett még jobban él ez a hagyomány, de nagyobb városokban már egyáltalán nem találkozunk az utcán járkáló fiatal fiúkkal, különböző cseleket kieszelve a lányok kicsalogatásához. 

Pedig gyermekként még csapatostól jártak házról-házra, hogy kiöntsék a lányokat, így gondoskodva további szépségükről. Emlékszem gyermekként az iskolában a fiúk között komoly beszédtéma volt ebben az időben, hogy a zsebpénzt ki hogyan és mennyivel tudja kiegészíteni a locsolópénzzel és mit fog belőle vásárolni. Ma viszont már csak a szűk rokonoktól várható anyagi juttattatás a locsolkodásért, de a sok lányos ház után össze lehet számolni a piros tojások mennyiségét és persze lehet ezen versenyezni is. Érettebb férfiak esetén pedig már az ismerősökkel, rokonokkal való találkozásra került át a hangsúly ilyenkor. 

Kíváncsi voltam a most harmincas-negyvenes férfiak járnak-e még locsolkodni és ha igen, mondanak-e még verset vagy tanulnak-e még új rímeket. A megkérdezettek többsége szűk családi körben még locsolkodik, a többség borzalmas szagú kölnivel vagy tradicionálisan vízzel. Mellé vers viszont már a legritkább esetben jár. Új verset pedig senki nem tanul, marad a jól beváltaknál vagy a ritka, de annál értékesebb családi versörökségnél. És a többség már nem is a hímes tojásért, egyszerűen a találkozásért, de ápolja a hagyományt, kicsit másként, de ápolja! És addig jó, míg valaki ápolja!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában