Ízvilág

2022.12.23. 19:00

Klasszikus karácsonyi menüvel kevés étterem készül

A hatvan évvel ezelőtti Észak-cikk adta az ötletet, hogy megnézzük: mit változtat a szokásokon hat évtized.

NHK

Halászlé – van, ahol ez hagyományosan része a karácsonyi kínálatnak

Fotó: MW

Az Észak-Magyarország 1962. december 24-i lapszámának címoldalán szerepelt, hogy az akkori neves miskolci éttermek milyen karácsonyi étel kínálattal készülnek. Kíváncsivá tett: 2022-ben mi a trend, hagyományos karácsonyi menüvel készülnek-e a vendéglátók. A körkép eredménye meglehetősen szerteágazó.

Amit biztosan leszögezhetünk: kevesen vesződtek kifejezetten karácsonyi menüsor összeállításával. A három vagy négycsillagos szállodák éttermei a szállóvendégekre koncentrálnak, svédasztalos reggelivel és vacsorával készülnek. Ebben biztosan lesznek szezonális fogások, ezeket azonban „külsős” vendégeknek nem szolgálják fel. 

A Lillafüredi Palotaszálló (Hunguest Hotel Palota****) tájékoztatásul azt közölte, hogy konkrét karácsonyi menüajánlattal a szálloda teltsége miatt nem tudnak foglalkozni.

Egy Miskolc belvárosában működő halételekre specializálódott étterem weboldalán karácsonyi ajánlatot hirdet, elvitelre kínál levest és főételt is, azonban kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy portálunkat nem hatalmazzák fel a konkrétumok közlésére.

Hagyományos és korhely halászlevet és sült húsokkal teli tálat kínál – akár elvitelre is – az Aranykorona Történelmi Étterem és Látványpince – avatott be Szendrei Mihály, az étterem vezetője. Azonban azt is hozzátette, ők is - ahogyan sok más étterem és vendéglátóhely – bezárnak az ünnepekre. December 24-én délután 3 óráig vannak nyitva, hiszen az alkalmazottaknak is van családja, ők is szeretnék otthon tölteni a szentestét. Ahol nincs szállóvendég karácsonykor, ott nem érdemes nyitva tartani – vélekedett az étteremvezető.

Az idén Michelin ajánlást kapott miskolci étterem, a Végállomás bistro&wine weboldaluk információi alapján szezonális étkeket kínál, amelyeket előrendelés esetén december 24-én délelőtt még el lehet vinni tőlük. Ezek azonban csöppet sem mondhatóak klasszikusnak vagy hagyományos karácsonyi menüsornak. A teljesség igénye nélkül néhány ezek közül: „Kacsamáj-terrine mákos kaláccsal, 100 százalékos almalében konfitált hagyma, birsalmasajt, somlekvár. Vagy Csicsókás vargányákrémleves gesztenyével, zemplémi keménysajt. Illetve Körös-menti harcsa édesburgonyás fodros kelsalátával, brokkoli, szeder, fenyőmag, céklás miso-mártás. Aki pedig kedveli a vadat, annak sült szarvasgerinc, fekete trombitagombás, pirított szilvás gombóc, étcsokoládés szósz. És végül „egy falat karácsony” - mogyoró, lucfenyő, narancs és fahéjas csokoládé.

Vissza az időben

1962-ben mindez, a megyei napilap, az Észak-Magyarország címoldali beszámolója szerint:

Lillafüredi Palotaszálló

Karácsonyestén ünnepi menüvel köszöntik a vendégeket. A megterített asztalokon ott pompázik majd a töltött, a paprikás csirke, a karácsonyi beigli.

Polónia étterem, Miskolc

Ropogós kacsasültet, vagdalt libamellet, különlegesen készített libacombot, disznótoros vacsorát, korbelylevest és természetesen beiglit készítenek.

Avas Szálló

Az ünnepi étlap rendkívül gazdag lesz, a tűzdelt pulyka, a disznótoros vacsora, a sült kacsa, liba, csirke mellett a legolcsóbb ételek is megtalálhatók majd a karácsonyi étlapon. Az étterem pincéiben nagymennyiségű palackozott bor, likőr és égetett szeszesital található. Főképp arra törekedtek a karácsonyra való fel készülődésben, hogy minél több tájjellegű bor várja a vendégeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában