Így csinálja!

2022.12.25. 10:00

Enne egy jó savanyút? Mutatjuk a legjobb recepteket!

A tél vitaminbombája a házi savanyú káposzta, ami otthon is elkészíthető, csak türelemre és levegőmentes tárolásra van hozzá szükség.

ÉM

Fotó: Unger Tamás

Őseink is használták ezt a folyamatot sokféle étel tartósítására, amit ma fermentálásnak nevezünk, és amely jótékonyan hat emésztőrendszerünkre is. A fermentálás viszonylag egyszerű folyamat, amely során a szerves anyagok a környezetünkben található mikroorganizmusok enzimjeinek segítségével átalakulnak.

Így is lehet

A fejes káposztát csíkokra vágjuk, sózva, fűszerezve nagy edényekbe, vagy műanyag hordókba rakjuk. Ízlés szerint sót, karikázott vöröshagymát, köménymagot, egész fekete borsot, mustármagot, apró erős paprikát, babérlevelet, tormát és karikázott birsalmát. Levegő kiszorításával a káposzta a rászorított fedél alatt erjedésnek indul. Mikor az erjedés megindult, a káposzta levet ereszt, felhabzik, a tetejére gyűlő habot víz hozzáadásával eltávolítjuk. Ha kész, ami hetekbe is beletelhet, azonnali nyersen fogyaszthatjuk.

Egy recept savanyú káposztához

Hozzávalók: 4 közepes káposzta, 4,5 evőkanál só, 10 szem fekete bors, 4 kávéskanál őrölt fűszerkömény, 6 db babérlevél, 6 dl víz. A káposztát gyaluljuk le, és sózzuk be. Hagyjuk állni 20 percet. A káposztát úgy tegyük az edénybe, hogy rétegenként arányosan elosztva szórjuk rá a kiválasztott fűszereket, majd rétegenként nyomjuk össze, végül öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi a káposztát teljesen. A káposztának soha nem szabad az erjedés folyamata alatt „kilógnia”a vízből, mert akkor megromlik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában